March 19, 2024

Sâmbătă, în timp ce mergeam pe Bulevardul Istiklal din Istanbul, hotărâtă să ajung în Piața Taksim, aproape afurisindu-mi bășicile și bătăturile de la degetele picioarelor, proaspăt făcute de la atâția kilometri bătuți pe colinele acestui oraș magnific, mi-a ieșit în cale, pe partea dreapta, o minune: Biserica Sfântul Antonie de Padova.

Știam de existența ei, însă între dorința de a asimila cât mai multe din ținuturile otomane și durerile fizice care mă apăsau până la suflet, uitasem complet de ea.
Biserica Sfântul Antonie de Padova este o mică insulă creștină. Inaltă, demnă și diferită de peisajul care o înconjoară, chiar dacă este pe partea europeană a Istanbulului, în cartierul Galata din districtul Beyoğlu.

În 1725, comunitatea italiană a construit o mică biserică, care ulterior a fost demolată. Pe locul ei a fost contruită actuala biserică, între anii 1909 – 1912. Comunitatea italiană locală a orașului, în principal de origine genoveză și venețiană, avea, la începutul secolului al XX-lea, 40.000 de locuitori. Clădirea a fost proiectată de Giulio Mongeri.

Astăzi, slujba este ținută în limba engleză, doar marțea și sâmbăta diferă, când se fac și în limbile italiană, poloneză și turcă.

Va las câteva fotografii cu biserica, așa cum am văzut-o eu.

sursă foto: tinas.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.