March 19, 2024

Piata Mare din Sibiu

Pentru ca am un chef nebun de duca, mi-am selectat, cu multa greutate, cateva fotografii facute in locurile prin care am umblat si unde m-as intoarce oricand. Locurile acestea sunt pline de cultura, de istorie, traditii sau oaze de liniste sau colturi de rai.

1. Alba Iulia – un oras curat si senin, cum ii este si numele. Cu siguranta, punctul central al orasului il reprezinta Cetatea Alba Iulia.

Una din cele 6 intrari in Cetatea Alba Iulia
Una din cele 6 intrari in Cetatea Alba Iulia

2. Muntii Apuseni – aici totul mi se pare ca e asezat acolo unde trebuie. Ca intr-o vedere sau ca intr-o pictura, nimic nu este miscat din locul care i se cuvine. Am gasit aici multa liniste si oameni frumosi si ospitalieri.

Munții Bihorului (Vârful Bihor, 1.849 m)
Munții Bihorului (Vârful Bihor, 1.849 m)

3. Biertan – una din primele asezari germane de sasi din Ardeal. Locul care da chip vesniciei. Soare caldut, cer de un albastru clar, pasarele ciripind, iarba tunsa, gradinile aranjate si ordonate perfect si un localnic pe o costisa, care striga la nevasta lui, aflata departe de el, in curtea casei: “Ai dat apa la vaca?”. In mijlocul acestei oaze de liniste, troneaza Biserica Fortificata Biertan.

 Biserica fortificată din Biertan
Biserica fortificată din Biertan

4. Brasov – Kronstadt in limba germana. Piata Sfatului, Biserica Neagra si Strada Sforii sunt doar cateva din locurile frumoase si pline de istorie din oras.

Piata Sfatului
Piata Sfatului

5. Bucovina – coltul de rai. Cu lacasuri sfinte la tot pasul, cu oameni zambitori si binevoitori, cu verde, foarte mult verde de jur imprejur, flori si fluturi, cai care alearga bucurandu-se de libertatea si, uneori, salbaticia lor, Bucovina este locul unde imi caut linistea sufletului si, de cele mai multe ori, mi-o si gasesc, ma rog in liniste si fara graba, ma desprind un pic de agitatia spiritului meu.

Manastirea Gura Humorului
Manastirea Gura Humorului

6. Cetatea Histria – un loc departe de lume, incarcat de istorie. Situata la hotarul cu judetul Tulcea, pe malul lacului Sinoe este considerata un fel de Pompei al Romaniei, chiar daca aici nu a avut loc niciun fel de eruptie vulcanica.

Cetatea greceasca Histria
Cetatea greceasca Histria

7. Pestera Ursilor – descoperita in 1975, in urma unei detonari, a devenit principalul obiectiv turistic al Muntilor Apuseni. Pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele. Dupa parerea mea, este cea mai frumoasa si mai spectaculoasa pestera din Romania.

Pestera Ursilor
Pestera Ursilor

8. Sibiu – Hermannstadt in limba germana. Orasul, colonizat de sasi, este unul din cele mai frumoase orase din tara, si, cred eu, are cea mai complexa arhitectura, o combinatie de stiluri. Sibiul isi atrage turistii nu numai prin farmecul sau medieval, ci si prin sarmul irezistibil al vietii sale culturale.

Piata Mare din Sibiu
Piata Mare din Sibiu

9. Sighisoara – Schäßburg in limba germana. Ridicata in 1191 de colonistii sasi pe un deal de pe malul stang al raului Tarnava Mare, cetatea Sighisoarei este singura cetate medievala locuita din Europa. Celebrul Turn cu Ceas, Biserica din Deal, casa lui Vlad Dracul sunt vizitate de turisti italieni, asiatici, nemti … de lumea intreaga.
Am mers pe strazile inguste pavate cu piatra, am admirat casele pastelate cu muscate la ferestre, m-am odihnit pe o banca la umbra sau la o terasa cu un ceai alaturi. Este orasul in care daca m-as muta acum, as fi extrem de fericita.

Piata Cetatii
Piata Cetatii

10. Targu Mures – poate unul din cele mai colorate orase. Dintre obiectivele turistice amintesc doar: piata centrala, numita Piata Trandafirilor, unde se afla nenumarate cladiri construite in stil baroc, neoclasicist si secesionist, cum ar fi Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Turnul Franciscanilor, Palatul Culturii sau fosta primarie.

Prefectura orasului Mures
Prefectura orasului Mures

 

credit foto: tinas.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.