March 19, 2024

Am revenit acum o săptămână din mini-excursia mea, doar că nu am apucat să metabolizez ce am trăit în cele 4 zile pe care le-am petrecut în Belgia (3) și Olanda (1), că am intrat direct într-o gripă cu de toate: frisoane, dureri musculare, tuse, dureri de cap și de ochi. Cum ziceam, o gripă cu de toate.
Astăzi, sunt mai bine, mai am vreo 3 zile de tratament și gata, o să fiu ca nouă. 🙂

Primul zbor cu avionul, primele emoții
Da, exact așa cum ați citit, la vârsta mea a fost primul meu zbor cu avionul. Mereu am folosit varii pretexte, toate bazate pe starea mea de sănătate, ca să evit să zbor. De data asta, după ce la început de an mi-am zis că o să îmi înfrâng toate fricile, de orice fel, am zis că trebuie să o depășesc și pe asta. Așadar, iată-mă-s cu noaptea-n cap pe scaunul avionului, gata să înfrunt norii. Nu a fost atât de rău.
Am înțeles, după un zbor dus și unul întors, că de fapt totul depinde de pilot și de cât de fin sau nu mânuiește manșa.

Anvers, o bijuterie de oraș
Am ajuns în Charleroi la ora 8:15, ora locală, și după ce ne-am învârtit de vreo două ori prin aeroport în căutare ba de vending machines-uri, ba de autobuz local, am reușit, în vreo jumătate de oră să luăm un TEC care să ne ducă de la aeroport la Gara Centrală. Aici, ne-am luat bilete de la un vending machine spre Anvers. În total, bus + tren în jur de 20 de euro de persoană.
După un drum de vreo oră și ceva, am ajuns în Anvers, unde ne aștepta cea mai frumoasă gară pe care o văzusem vreodată, Gare Centrale. O bijuterie arhitectonică în care modernul a fost atât de bine integrat încât ai senzația că așa a fost contrucția inițială. Am avut tot timpul senzația că sunt la metrou și nu la gară, plus că e structurată pe 4 etaje, 1, 0, -1, -2.
În Anvers sunt multe de văzut. E un oraș cu o lungă istorie în spate. Am aflat că mâna aceea, prezentă atât în Gara Centrală, cât și în Piața Mare – Grote Markt, din fața primăriei, e asociată de fapt cu numele orașului.


♥ Piața Mare, Fântâna Brabo și Casele Breslelor
În Grote Markt se găsește clădirea primăriei cu cele 87 de steaguri care aparțin orașului, Flandrei, Națiunilor Unite, statelor membre UE și celor care au consulat în Anvers. în ziua în care noi ne-am plimbat, clădirea primăriei avea doar 4 steaguri. În fața acesteia se află Fântâna Brabo, care îl înfățișează pe soldatul cu același nume, care a eliberat portul din Anvers, învingându-l în luptă pe monstrul Antigon, tăindu-i mâna și aruncându-i-o în râu. De altfel, numele orașului este legat de acest lucru – Antwerpen – hand antwerp – mână aruncată. Tot în Grote Markt am întâlnit și câteva clădiri cu vârfuri ascuțite, lipite unele de altele, cu geamuri imense și statui aurite, asemănătoare celor din Bruxelles, reprezentând Casele Breslelor. Acestea sunt foarte elegante, datează din secolul al XVI-lea și sunt construite în stil flamand.


♥ Catedrala Notre Dame din Anvers (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen)
Tot aici găsim și Catedrala Fecioarei Maria, o construcție impresionantă, cu un turn care are o înălțime de 123 de metri. M-am bucurat enorm că nu era foarte aglomerat când am ajuns să o vizitez, mai ales că doar aici aș fi putut să văd tablorile originale ale lui Rubens. Casa memorială a celebrului pictor se află în renovare. Catedrala este o adevărată bijuterie, având mai multe altare româno-catolice. Este o biserică gotică în formă de cruce latină, a cărei construcție a durat aproape două secole: din 1352 până în 1521. Catedrala adăpostește câteva capodopere majore ale picturii flamande, între care tablouri monumentale pictate de Peter Paul Rubens special pentru catedrală: Ridicarea Sfintei Cruci, Adormirea Maicii Domnului, Coborârea de pe Cruce, Învierea Domnului. Pe lângă acestea, mai sunt și alte picturi ale unor artiști flamanzi, sculpturi, vitralii, lambriuri de stejar și două orgi.


♥ Băiețelul orfan Nello și cățelul său Patrasche
La doar câțiva metri de intrarea în catedrală, se află un monument inedit: un copil îmbrățișează un câine și amândoi sunt înveliți cu asfaltul. Monumentul a fost inspirat dintr-o poveste scrisă în 1872, „Un câine din Flandra”, de Maria Louise Ramée, o autoare engleză celebră sub pseudonimul Ouida.
Povestea tristă a celor doi protagoniști, băiețelul orfan Nello și cățelul său Patrasche, are loc pe străzile acestui oraș. Într-una din zile, în timp ce vindea lapte, Nello găsește un cățel rănit, îl adoptă, îl îngrijește și din acel moment devin nedespărțiți. Nello îi pune numele Patrasche. Fiind orfan și locuind doar cu bunicul său, pentru a câștiga câțiva bănuți, Nello hotărăște să participe la un concurs și pentru a-și realiza visul, acela de a admira operele lui Rubens din interiorul Catedralei Notre-Dame. Din păcate, Nello nu câștigă concursul, locul întâi fiind ocupat de un alt băiat. Pentru că soarta să îi fie și mai potrivnică, bunicul său moare într-un accident, iar Nello este nevoit să se adăpostească cu Patrasche pe lângă catedrală. Într-o zi, ușa catedralei fiind nesupravegheată, Nello și credinciosul lui prieten se strecoară înăuntru fericit că în sfârșit poate admira operele lui Rubens, dar, a doua zi dimineața, cei doi sunt găsiți morți de frig. Monumentul este realizat de artistul belgian Batist Vermeulen (Tist).

♥ Alte obiective turistice din Anvers: Grădina Botanică, Grădina Zoologică, Aleea Vlaeykensgang, Castelul Steen, Muzeul Diamantului, Muzeul Ciocolatei, Muzeul Regal de Arte Plastice.
♦ Ce mi-a plăcut – Oamenii. Belgienii sunt oameni tare de treabă, cel puțin cei cu care noi am intrat în contact. Mai mult decât atât, au existat vreo două-trei situații în care ne-au ajutat cu indicații, fără să le cerem ajutor.
♦ Ce mi-a displăcut – Vremea. Cred că vreme mai instabilă ca la Anvers nu există pe întreg globul pamântesc. E soare, frumos, adie ușor vântul și, din senin, se pornește o furtună cu ploaie, de te udă până la piele și nici nu mai poți merge. Noi, într-una din zile, ne-am lipit, la propriu, de zidurile catedralei până s-a oprit. Evident, a ieșit soarele după. 🙂
♦ Tips & tricks – încercați să cumpărați bilete online de câte ori puteți. De exemplu, când a trebuit să mergem în Bruxelles, prețul unui bilet la șofer era de 15 euro de persoană, iar online era de numai 5 euro. Deci, salvați ceva bănuți.

(va urma)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.