April 30, 2024

De ce tot vorbim, în viața de zi cu zi, atât de mult despre suflete? De ce caracterizăm sau etichetăm persoanele în funcție de cum le vedem sau simțim sufletele?


„E bun la suflet”, „este un suflet extraordinar”, „e numai suflet omul ăsta” sau din contră „e un suflet hain”, „un suflet uscat” etc, asta spunem mereu despre cei din jur.


Dar cum vedem sufletul dacă el nu se vede?


Preotul Constantin Necula, preot ortodox și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, spunea într-o conferită, în urmă cu puțini ani, că „după definiția lui este, sufletul nu este”. Aceste cuvinte mi-au rămas bine tipărite în minte. Sunt total de acord. El este și nu este. Nu îl poți atinge cu mâna, așa cum atingi pe cineva drag, de exemplu, dar totuși îl atingi, cu vorba, cu fapta, cu felul tău de a fi.


De la Socrate, Platon, Aristotel până la filosofii de astăzi, apoi și religiile, și psihologii au disecat subiectul, existând în acest sens numeroase opinii, studii, analize.
Dar noi, mirenii, ne rezumăm la ce simțim, de cele mai multe ori.


Eu percep sufletul celuilalt în funcție de ce anume lasă el în urmă, dar, mai ales, ce lasă el în mine, în sufletul meu.


Oamenii vin și pleacă în viață noastră, dar sufletele rămân. Poate de asta vorbim mereu despre ele. Sunt cele mai importante. Unele vin să ne binecuvânteze, altele să ne dea niște lecții. Cu unele rămânem în conexiune toată viața, pe altele le ascundem într-un colț, nu mai vrem să ne amintim de ele, dar vom ști mereu că au contribuit la dezvoltarea noastră ca oameni, ne-au ajutat să creștem, să înflorim și să trecem într-o nouă etapă a vieții.


În viața mea există câteva suflete care mi-au binecuvântat viața și doar acestea contează.
Unele nu mai sunt fizic lângă mine, dar sunt la fel de importante ca atunci când erau. Asta mi se pare minunat, că putem trăi prin suflet și după ce numai suntem, mult timp. Nu veșnic, poate vreo două-trei generații după. Aceste suflete m-au ajutat să fiu ceea ce sunt astăzi, să gândesc și să simt cum simt astăzi. Aceste suflete au făcut ca sufletul meu să zâmbească mai mult.
Sper ca și sufletul meu să fie doar o binecuvântare pentru ceilalți. 🙂

sursă foto: pinterest.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.