April 25, 2024

Viata Fridei Kahlo incepe si se sfarseste in Mexic, in casa ei, pe care o numea: Casa Albastra din Coyoacán. O femeie care stie sa-si traiasca viata din plin, indiferent de problemele de sanatate pe care le avea, de prejudecatile timpurilor sau de politicile practicate.


Nascuta in 1907, la numai 6 ani se imbolnaveste de poliomielita, boala care ii afecteaza dezvoltarea normala a piciorului drept. La 15 ani il intalneste pe Diego Rivera, pictor celebru, ce fusese angajat pentru o pictura murala in scoala in care aceasta era eleva. A fost prima intalnire a celor ce urmau sa devina parteneri pentru restul vietii. La 18 ani sufera un grav accident. O bara de metal ii trece prin abdomen, coloana ii e fracturata in 3 locuri, piciorul drept in 11 locuri, pelvisul rupt. Desi se recupereaza miraculos de rapid, acest accident o va marca pentru restul vietii si o va urmari si in operele sale. Nu va mai putea avea copii, vreodata.
Intoarsa acasa, dupa o luna de spitalizare, imobilizata la pat, nu ii ramane decat sa picteze. Cu ajutorul unei oglinzi, avea sa picteze, ceea ce ulterior va deveni principala ei tema: autoportretul.
Se angajeaza si in dispute politice, inscriindu-se in partidul comunist. Lupta pentru emanciparea femeilor din Mexic. Nu se sfieste sa se afiseze ca o femeie moderna, mandra de libertatea ei si chiar de bisexualitatea ei, avand legaturi amoroase cu celebra fotografa, Tina Modotti si cu cantareata mexicana, Chavela Vargas. Tot in aceasta perioada il reintalneste pe Diego Rivera, cu care se si casatoreste. Urmeaza o perioada in care amandoi se bucura de succes si de dezamagiri, atat in plan personal cat si profesional. In 1937 Rivera reuseste sa obtina azil politic pentru Trotky, alungat de Stalin, iar acesta va fi gazduit, impreuna cu sotia sa, in “casa albastra” din Coyoacán. S-a înfiripat o legatura amororoasa, pasionala se pare, intre Frida si Trotky. In 1939 divorteaza de Diego, dupa ce descopera aventura acestuia cu sora ei, dar un an mai tarziu se recasatoresc.
Cu trecerea timpului sanatatea i se agraveaza. Suporta mai multe operatii succesive, durerile devin insuportabile si ramane aproape imobilizata in pat, incorsetata in metal. Impotriva sfatului medicilor picteaza in continuare. Traieste pentru a-si vedea prima expozitie în tara natala, la vernisajul careia a fost adusa cu ambulanta de Rivera si instalata in patul sau preferat, cu baldachin. A decedat la scurt timp, in 1954.
Frida Kahlo ramane una din cele mai importante artiste ale lumii. Cele peste 150 de tablouri fiind expuse in Mexic, SUA si tarile europene.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.