September 25, 2022

Balta Alba – Aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta…alba.

Baneasa – Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni – Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci, nici el, nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni. La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact, o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu se stie daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina – Probabil e doar o legenda, asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor. Astfel, Colentina vine de la “colea-n-tină” – cu referire la locul baltit unde Matei Basarab s-ar fi batut cu turcii. O vreme, s-a numit si “Olintina”.

Cotroceni – Numele vine de la “a cotroci”, “cei care “cotrocesc”. Un vechi regionalism care inseamna “a cotrobai”, “a scotoci”, “a scormoni”.

Crangasi – Etimologia este evidenta. Candva, aici era o prelungire din Codrul Vlasiei – un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Dealul Spirii – Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi, ce i se mai zicea si “Spirea”, care a ridicat in 1765 pe Dealul Lupestilor o biserica: Spirea Veche.

Dristor – Numele vine de la Silistra, caruia i se mai spunea si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie, prin locul care inainte se numea “Gura Lupului” trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra – provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei – Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari – paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina “Ferentarius” – Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.

Floreasca – dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii

Ghencea – provine din limba turca. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din Garda Domneasca. In acest loc s-a ridicat o biserica, Biserica Ghencei.

Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor

Lipscani – din slava – Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest “loc cu tei” este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari – In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici “Pirotehnia Armatei”

Pantelimon – isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova -Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan – Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan – isi ia numele de la fabrica de ciment “Titan” construita la inceputul secolului XX

Vitan – De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: “In ocolul orasului, spre nord, este campia Vitanului, unde vitele orasenilor isi aveau pasciunea”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: