Așa cum știm, natura este întotdeauna uimitoare. Minunățiile existente pe această planetă sunt nenumărate și multe neștiute.
Una dintre acestea este și o specie de meduză care nu moare de bătrânețe – Turritopsis Dohrnii.
Meduza este o specie marină cu corp gelatinos, transparent, în formă de ciupercă.
În mitologia greacă, era o ființă fabuloasă ce întruchipa o femeie care în locul părului avea șerpi. Meduza, cea răpusă de Perseu, era una dintre cele trei Gorgone, acele femei amenințătoare.
Meduza nemuritoare are numai 4.5 mm diametru. Cu un aspect transparent, are în mijloc un punct roșu, ca o burtică, și e înconjurată de 90 de tentacule.
Turritopsis Dohrnii este cunoscută încă din secolul XIX, însă abia în anii ‘90 oamenii de știință au descoperit că este nemuritoare.
Conform savanților, aceasta are capacitatea de a-și reseta ciclul de viață și de a reveni la stadiul de polip, forma sa de viață juvenilă, după ce ajunge la maturitatea sexuală. Această abilitate o face practic nemuritoare, în sensul că nu moare din cauza bătrâneții.
Când condițiile de mediu devin nefavorabile sau dacă este vătămată, Turritopsis Dohrnii poate trece printr-un proces numit transdiferențiere, transformând celule specializate în celule stem. Această transformare îi permite să evite moartea și să înceapă din nou ciclul de viață.
Ar putea să fie omorâtă de prădători, dar și aceștia evită să le atingă din cauza tentaculelor urzicătoare.
Habitatul acesteia este Marea Mediterană și apele Japoniei. Acest organism fascinant nu doar că este nemuritor, dar este și un invadator foarte agresiv. American Museum of Natural History îl numește chiar un „autostopist excelent” prin prisma faptului că se fixează de partea de jos a navelor și călătoresc pe lungi distanțe împreună cu acestea.
Poate că la Turritopsis Dohrnii este și secretul nemuririi, atât de mult căutat de unii oameni.
Sursă foto: https://www.worldatlas.com/what-do-immortal-jellyfish-eat.html