April 24, 2024

Împăratul Constantin I prezentând Fecioarei Maria un model al Constantinopolului; detaliu al unui mozaic de la intrarea de sud-vest a vechii bazilici Sfânta Sofia (Hagia Sophia) din Constantinopol, azi Istanbul, Turcia.

1. Sfântul Constantin cel Mare s-a născut în anul 272, în cetatea Naissus, din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constantinuius Chlorus, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului cu titlul de “caesar”.
2. Mama sa, Împărăteasa Elena a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus si a fost cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos de pe dealul Golgotei. A zidit Biserica Sfantului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte lăcașuri.
3. Se spune că, înainte de lupta de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu, Constantin a văzut în plină zi pe cer o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „prin acest semn vei învinge“. Apoi, noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte. Constantin a câştigat bătălia.

Arcul lui Constantin

4. Convins fiind de ajutorul divin, inscripţionează pe Arcul lui Constantin din Roma că a câştigat lupta “prin inspiraţie divină”. Această inscripție există și astăzi.
5. În anul 313, prin Edictul de la Milano permite ca religia creștină să fie permisă alături de celelalte religii existente. Totodată ia măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. Protejează prin lege pe săraci, orfani şi văduve, modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunează divorţul şi pedepseşte adulterul.
6. A bătut monedă cu monograme creştine în anul 317.

Monedă de 1,5 Solidus, emisă sub Constantin cel Mare;
avers – cap, spre dreapta, poartă o diademă cu trei benzi de perle, ochii ridicați la cer;
revers – circular, inscripția GLORIA CONSTANTINI AVG; în centru, spre dreapta, în picioare, Constantin ține transversal o lance în mâna dreaptă și un trofeu peste umărul stâng și doi captivi la picioarele lui;
jos – inscripția SMTS, marcă a monetăriei din Salonic, anul 327

7. În anul 321, Împăratul Constantin cel Mare declară ziua de duminică zi de sărbătoare saptamânală a creștinismului si de odihnă în imperiu. În această zi și soldaţii asistau la slujbă.
8. La 11 mai 330 a inaugurat o noua capitală, transformând orașul Bizantium în Constantinopol – Istanbulul de astăzi.
9. În Constantinopol a ridicat biserica “Sfinţii Apostoli” pe cel mai înalt deal din oraş. Biserica avea planul în formă de cruce grecească, cu cele patru braţe egale, şi era încununată cu o turlă cu ferestre şi alte patru fără ferestre,  aceastea fiind aşezate pe braţele crucii. Din păcate, astăzi, nu mai există această biserică.
10. Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa. A domnit 31 de ani.

sursa info și foto: crestinortodox.ro, doxologia.ro, https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_cel_Mare