Mi-am facut bagajul cu foarte mare grija, cum de altfel o fac intotdeauna…sau, cel putin asa cred eu. Pentru ca plecam intr-o duminica noaptea, am inceput sa adaug lucruri in el, unul cate unul, inca de joi. Am mereu senzatia ca ceva nu iau cu mine si atunci imi las posibilitatea ca pe parcursul a catorva zile sa mai pot adauga. Si, culmea, nu spun niciodata ca am uitat ceva, ci mai degraba, ca e facut total anapoda.
Ce mai, sunt praf la facut bagaje!
De fiecare data, cand ajung la destinatie, indiferent de departarea fata de casa, imi spun ca nu ar fi trebuit sa iau asta, ci pe ailalta, ca fie e prea gros, fie prea subtire, poate prea lung, larg, trasparent si as putea continua. Insa, de aceasta data lucrurile au stat putin altfel. Pur si simplu, nu mi-a pasat. A fost, fara indoiala, singura vacanta in care am reusit sa ma deconectez total. Odata ajunsa la destinatie, nu m-a interesat ca poate hainele nu sunt cele care ar fi trebuit sa fie in bagaj, ca nu imi plac costumele de baie pe care le-am ales pentru ca parca nu acopera cat as fi vrut sau ca intra mailurile unul dupa altul si telefonul o tine intr-o vibratie continua.
Poveste de dragoste
In momentul in care am intrat in Grecia, caci despre ea este vorba, parca am pasit de la umbra la lumina. O stare de beatitudine m-a cuprins si m-a tinut asa timp de 5 zile, cat mi-a durat evadarea. Parca m-am descatusat de toate poverile vietii mele si pentru prima data eram libera din toate punctele de vedere. Arbustii plini de flori roz, alb sau rosii, yucca sau tuia ce strajuiau de o parte si de alta a strazii, secondate de imensele gradini de maslini, ca o mare de soldati, au contribuit din plin la purificarea emotionala instantanee.
Minunata Grecie, cu oameni solari si peisaje ce iti mangaie sufletul, ascunde nu doar traditii, legende si cultura, ci si reteta magica a eliberarii de stres.
Fiecare moment petrecut acolo, fiecare ora, fiecare zi au facut sa ma indragostesc mai mult si mai mult. Orice as spune nu as reusi sa cuprind esenta acestui tinut feeric inconjurat de ape cristaline. Veti spune ca exagerez si poate chiar asa este intrucat pandemia ne-a tinut pe toti in casa, iar acum orice iesire este ca o oaza, dar mie nu mi se pare deloc asa. Este, pur si simplu, starea pe care locurile si oamenii Greciei mi-au dat-o. Nu sunt obisnuita sa fiu intrebata daca este totul in regula, daca am nevoie de ceva sau chiar sa mi se zambeasca fara motiv.
Oamenii astia au o permanenta stare de bine pe care o transmit si celorlalti. Par ca nu ar fi niciodata stresati. Iubesc viata, pur si simplu.
10 lucruri inedite
1. Grecia este pe locul 3 in lume la productia de ulei de masline. Grecii cultiva masline inca din antichitate, iar in prezent exista arbori din secolul XIII care inca produc masline. In intreaga tara sunt nu mai putin de 120 de milioane de maslini.
2. Votul este obligatoriu prin lege pentru fiecare cetatean care are varsta mai mare de 18 ani.
3. Expresia “a lua taurul de coarne” provine din mitologia greceasca ce spune ca Hercule a salvat Creta de un taur furios apucandu-l de coarne.
4. Aproximativ 7% din marmura produsa in intreaga lume provine din Grecia.
5. Peste 40% din populatie traieste in capitala tarii, Atena, unul dintre cele mai vechi orase din Europa. Este locul de nastere al democrației, filosofiei, politicii, literaturii, principiilor matematice, tragediei și comediei.
6. Multi greci antici au inventat concepte matematice ce sunt studiate si astazi in scoli. Printre cei mai cunoscuti matematicieni greci se numara Pitagora, Euclide, Arhimede si Apollonios.
7. Alexandru cel Mare a fost primul conducator grec a carui chip a fost pus pe monede. Pana la el, doar fetele zeilor erau imprimate.
8. Numele capitalei a fost dat dupa numele zeitei Atena. Conform mitologiei grecesti, primul rege al Atenei, Cecrops, a dorit sa isi numeasca orasul dupa numele unei zeitati. Interesati au fost Poseidon si Atena. Cecrops i-a pus sa ofere un cadou atenienilor, pentru a putea face alegerea corecta. Poseidon a oferit apa, doar ca fiind sarata era nefolositoare oamenilor, in timp ce Atena a oferit un arbore de maslin, simbol al pacii si prosperitatii. Impresionat de cadoul Atenei, Cecrops a ales-o pe aceasta pentru a patrona orasul. Bineinteles ca acest lucru nu a fost pe placul lui Poseidon, care a blestemat Atena sa nu aiba niciodata suficienta apa.
9. Olimpiada antica nu avea nimic de-a face cu Olimpiada pe care o cunoastem astazi. Olimpiada antica reprezenta o cursa de sprint pe distanta de 200 de metri. Pe cat era de simplu concursul, pe atat era de important, deoarece mii de oameni din intreaga tara se strangeau pentru a-l urmari.
10. Poetul britanic Byron (1788-1824) era atat de fascinat de greci, incat a calatorit in Grecia pentru a lupta alaturi de localnici in Razboiul de Independenta purtat impotriva Turciei. S-a imbolnavit in acea perioada de malarie si a murit la varsta de 36 de ani. Grecii il considera pe Byron erou national.