Ce mai gătim cât stăm în autoizolare?

Nu stiu voi, dar eu de cand nu mai ies din casa, si deja aproape ca s-au facut 3 saptamani, gatesc foarte des. Inainte de nenorocirea asta cu coronavirusul gateam 2-3 feluri de mancare in weekend si atat. Poate, uneori, in timpul saptamanii mai incropeam ceva, seara, ca sa aiba copilul ce manca atunci cand venea de la scoala. Mancarea gatita sambata, ne ajungea pana marti, apoi mai comandam, mai ieseam in oras, mai incropeam ceva, cum spuneam.

Ei, acum, gatesc aproape zilnic sau, in cel mai fericit caz, o zi da, una nu. Tocanite, soteuri, piureuri, ciorbe, fripturi, legume in toate felurile si tot asa. Doar ca, se intampla fie sa ma satur de atata gatit, fie sa raman fara inspiratie. Asa ca, va expun mai jos, reteta unui fel de mancare, numit Menemen, un soi de omleta turceasca, mai degraba, ca e fara ceapa. Daca pot sa evit prajirea cepei la orice tip de mancare, o fac.

Menemenul adevarat este cel care are si ceapa prajita. Turcii spun ca daca scoti ceapa, atunci e doar o omleta. Ei, ce am gatit eu aseara e doar o adaptare a mea, cu ingrediente asemanatoare, dar pe care le aveam in casa. Sa nu uitam totusi, trebuie sa stam in casa. Asta este cel mai important.

Asadar, Menemenul este un fel de mancare ce poate fi servit in orice moment al zilei, insa turcii il mananca cu predilectie la micul dejun, cu pide, direct din tigaie.

Ingrediente

2 rosii mari sau 4-5 mici

2 – 3 ardei capia, de preferat verzi – eu am folosit 1 ardei gras mare rosu

branza sarata – cca 150 g

ulei de masline

unt

3 oua

sare si piper

Mod de preparare

Se curata si se spala legumele. Se taie cubulete atat ardeiul, cat si rosiile. Dupa ce se incinge uleiul in tigaie, se adauga ardeii, apoi rosiile, pana scad bine. Se pune o lingura de unt si dupa ce se topeste, se adauga branza. Dupa aproximativ 1 minut, cand toate ingredientele sunt bine incorporate, se adauga ouale, care se desfac direct in tigaie, fara insa a amesteca bine, ci, mai degraba, „intepam” compozitia din tigaie cat sa se gateasca bine ouale. Asezonam cu sare si piper, dupa gustul fiecaruia.

Pentru ca nu am avut pide, am prajit paine de secara si va asigur ca este perfecta combinatia.

Mai jos aveti si un scurt film. Pofta buna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.