Gertrude Bell, Regina Desertului

A fost prima femeie licentiata in istorie la Universitatea Oxford, ce a intreprins expeditii din Orientul Mijlociu pana in India.
Nascuta intr-o familie de industriasi din nordul Angliei in anul 1868, Gertrude Bell a fost una dintre cele mai curajoase femei, lasand in urma, fara regrete, societatea victoriana pentru a-si indeplini visul dintotdeauna, acela de a vedea lumea. Si, nu doar ca a vazut-o, dar a jucat si un rol important in definirea hotarelor actuale din Orientul Mijlociu.
Pasionata de calatorii si alpinism, de arheologie si limbi straine, invatand pe rand turca, italiana, franceza, germana, araba si persana, scriitoare, poeta si spioana, si-a dedicat viata promovarii cauzei arabe.
Datorita cunostintelor despre lumea araba, despre obiceiurile lor, despre triburile si locatiile acestora, dar, mai ales, pentru ca a reusit sa inteleaga poporul arab asa cum este el, a primit titlul de regina a desertului si i s-a permis de catre marii seici sa intervina in politica locala. Aceasta pozitie, privilegiata in randul arabilor, i-a permis sa serveasca guvernul britanic din varii pozitii: sef al Biroului Arab de la Bassora, cu misiunea de a atrage triburile arabe de partea britanicilor si impotriva turcilor, Secretar pentru Afaceri Orientale al Inaltului Comisariat Britanic, avand misiunea de a stabili granitele intre statele din Orientul Mijlociu si de a crea un guvern arab in Irak. Sprijina urcarea pe tronul Siriei si Irakului a emirului Feysal. Pentru activitatea sa de politician, dar si de agent, Bell primeste una dintre cele mai inalte decoratii, Ordinul Imperiului Britanic.

Alaturi de W. Churchill si T.E. Lawrence
Alaturi de W. Churchill si T.E. Lawrence
Dar, inainte de toate aceste lucruri, Gertrude Bell a fost, asa cum spuneam, explorator si arheolog. Exista un varf in Muntii Alpi care-i poarta numele, Gertrudspitze – 2632 m, dupa ce l-a traversat in anul 1901 impreuna cu prietenii ei, Ulrich si Heinrich Fuhrer.
Arheologul Gertrude a facut multe descoperiri si a luptat ca artefactele sa ramana pe teritoriul lor, în acest sens ocupandu-se personal de crearea Muzeului din Bagdad si adoptarea unei legi în Irak pentru prezervarea bunurilor gasite pe teritoriul arab si a contribuit la realizarea primelor harti, care ajutau la orientarea în desert.
In toate aceste calatorii, fie cele din Alpi, fie printre triburile arabe, Gertrude Bell a notat in amanunt la sfarsitul fiecarei zile ceea ce simtea, vedea sau traia. Iata ce consemna exploratoarea in anul 1900 cand a fugit de autoritatile turcesti, refugiindu-se la druzi, acestia devenind favoritii ei dintre toate triburile:
“Jebel Druze, 3 mai 1900
(…) nu-mi vine sa cred ce noroc am avut… Noaptea trecuta… in timp ce stateam si citeam in cort, am auzit vocea mudirului. Am stins lumina si cand Hanna a intrat ca sa ma anunte ca a sosit mudirul i-am poruncit sa-i spuna ca fusesem foarte obosita si ca ma culcasem. Le-am ascultat pe urma conversatia:
Hanna: „Doamna s-a sculat in zori, a mers pe jos si a calarit toata ziua si acum doarme.”
Mudirul: „Maine are de gand sa porneasca la drum?”
Hanna: „Asta n-am cum sa stiu, Effendim.”
Mudirul: „Spune-i ca daca intentioneaza sa plece undeva, trebuie mai intai sa ma anunte.”
Hanna: „Cum spuneti dumneavoastra, Effendim.”
Am refacut in graba planurile. Mudirul stia ca voiam sa merg la Salkhad si, de cum va afla ca plecasem, avea sa trimita oameni pe drum sa ma caute, cat mai departe; am decis, prin urmare, sa iau ca tinta un loc mai indepartat spre nord, Areh, unde… traia un puternic seic al druzilor… La ora 2, Hanna m-a trezit si am iesit in noapte tremurand. Pana la ora 3 eram gata, iar impachetatul lucrurilor a inceput cand inca nu se luminase de ziua… La 4 am plecat. Ne-a fost greu sa gasim drumul prin intuneric, dar am dat ocol zidurilor si am pornit spre est… Intr-un tarziu… am nimerit drumul catre Jemurrin…
Oh, mi s-a parut ca a trecut o vesnicie pana sa ajungem la primul sat locuit de druzi!” – ”Regina desertului. O femeie în Arabia”, de Georgina Howell
ORIENTAL SECRETARY:
Gertrude Bell helped Lawrence of Arabia set up Iraq.

In ceea ce priveste viata personala, Gertrude a petrecut foarte putin timp acasa, mediul aristocratic fiind unul foarte greu de suportat pentru ea, preferand compania seicilor, a triburilor nomade sau cea a arheologilor, a exploratorilor sau a vizionarilor. O relatie speciala a avut cu T.E.Lawrence, cunoscut si pentru numele de Lawrence al Arabiei, pe care l-a cunoscut pe unul siturile arheologice si alaturi de care a muncit pentru stabilirea granitelor prezente si astazi în Orientul Mijlociu.
Prima sa iubire a fost Frank Swettenham, un administrator de ambasada, cu care a avut o relatie de scurta durata. A doua ei mare dragoste a fost Charles Doughty-Wylie, un ofiter casatorit, cu care corespondeaza aproximativ 2 ani, dar care moare în razboi. Vestea mortii acestuia o afecteaza ingrozitor de mult si, poate, din acest motiv restul vietii si-l dedica in totalitate muncii sale.
Gertrude Bell, isi pune capat zilelor la Bagdad, la varsta de 57 de ani, dupa o lunga depresie si epuizare. Ramane, in opinia unor istorici, ca fiind “singura femeie de geniu care a servit guvernul britanic”.

sursa foto: https://alchetron.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.