April 24, 2024

Stiati ca…?

1. Cea mai mare structura naturala de pe Pamant este Marea Bariera de Corali. Localizata pe coasta de est a Australiei, Marea Baeriera de Corali se intinde pe o suprafata de 344 400 kilometri patrati si este vizibila din spatiu.

2. Cea mai mare formatiune naturala este Marele Canion. Format de raul Colorado de-a lungul a milioane de ani, Marele Canion are o lungime de 446 km.

3. Cea mai mare structura realizata de om este Marele Zid Chinezesc. Chinezii au inceput contructia acestuia in timpul dinastiei Qin pentru a-i tine la distanta pe mongoli, in sec VIII i.H. Ulterior, in timpul dinastiei Ming, a fost extins si fortificat la dimensiunea si aspectul pe care le cunoastem cu totii astazi. Are o lungime de 8 850 km.

4. Cel mai inalt punct de pe Pamant este Vf. Everest, cu o altitudine de 8 848 m deasupra nivelului marii. Se afla în Muntii Himalaya, pe granita dintre Nepal și Tibet.

5. Cea mai inalta cladire construita vreodata de om este Burj Khalifa. Denumita anterior Burj Dubai, are o inaltime de 829.8 m si se afla in Dubai.

6. Cel mai inalt copac se afla in America de Nord si este denumit Hyperion. Are o inaltime de 115,5 m si este un Sequoia gigant. De altfel, aceasta specie de arbori este si cea mai veche de pe planeta (cca 3 500 ani).

7. Cel mai mare animal al planetei este Balena Albastra cu o lungime medie de 30 de metri si o greutate de 170 de tone.

8. Cel mai mare mamifer de pe Pamant este Elefantul African cu o inaltime de 5 metri si o greutate de aproximativ 6 tone.

9. Cel mai mic mamifer este Soarecele Etrusc. Acesta cantareste numai 2 gr si are o lungime (fara coada) de 4 cm.

10. Cea mai mica furnica este cea numita Faraon si are numai 2 mm.

11. Cel mai mic animal – Stygotantulus stocki, crustaceu de 0.1 mm.

12. Cel mai mic lucru vizibil cu ochiul liber este firul de par. Acesta are o grosime de 100 micrometri, iar pentru a se vedea asa cum este el ilustrat, imaginea a fost marita de 200 de ori.

13. Cel mai mic material – Nanotuburile de Carbon. Cu o grosime de numai 2 nanometri, acestea sunt considerate materiale miracol gratie durabilitatii, conductivitatii si puterii.

sursă foto: pinterest.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.