April 23, 2024

Aspasia – Spre sfârşitul anilor 400 î.H., Aspasia, o imigrantă din Milet, care preda retorică şi filozofie până şi lui Socrate, şi-a depăşit condiţia devenind amanta conducatorului Pericle. În salonul Aspasiei se strângeau cele mai mari minţi ale vremii şi vorbele sale au fost transmise generaţiilor viitoare de Xenophon, Cicero şi Quintilian.

Malinche – În 1519, spaniolul Hernan Cortes începea cucerirea teritoriului cunoscut azi ca Mexic – un şef mayaş i-a oferit-o, printre 20 de sclave, pe Malinche, care fusese vândută de familia sa nobilă. Cortes i-a recunoscut frumuseţea şi valoarea strategică, şi ei doi au devenit atât de apropiaţi încât “băştinaşii nu au mai distins între ei şi i-au considerat o unitate indivizibilă”. Datorita lui Malinche, Cortes a cucerit imperiul aztec.

CixiCixi, nascuta in 1835, a fost o amanta care si-a asigurat influenta dand nastere mostenitorului tronului. S-a folosit de asta pentru a invata sa scrie si sa citeasca si a se tine la curent cu ce se intampla in lume, ghidandu-l pe imparat. Dupa moartea acestuia, Cixi a fost co-regenta a fiului sau. Dupa ce acesta a murit, a devenit conducatoarea Chinei timp de trei decenii.

Jeanne-Antoinette de Pompadour – Amanta regelui francez Loudovic al XV-lea, Jeanne-Antoinette de Pompadour, era frumoasă, însă rece în dormitor. Asta nu a împiedicat-o să devină sfătuitoarea regelui, acumulând o putere politică impresionantă.

Lola MontezLola Montez, seducătoarea “spaniolă”, deşi era născută în Irlanda, a avut aventuri cu Franz Liszt şi alţi artişti până a pus mâna pe regele Ludwig al Bavariei. El a făcut-o contesă şi i-a dat pe mână adevărate averi, ea îl înşela cu gardianul său. Era urâtă de oameni aşa că Ludwig a fost forţat să o alunge, însă era prea târziu pentru el: după revoluţia din 1848 a abdicat.

Elena Lupescu – Prinţul Carol al României era atât de îndrăgostit de evreica Elena Lupescu încât a abdicat de două ori pentru ea. Cuplul a plecat pentru prima dată din regat în 1925. După moartea tatălui lui Carol, s-au întors în ţară unde acesta a preluat coroana, iar Elena a devenit una din cele mai importante femei din România. Ea controla cartelurile, profitând puternic de pe urma comenzilor de armament, şi organiza frecvent întâlniri cu români influenţi la locuinţa pe care i-a cumpărat-o Carol. Puterea ei i-a făcut duşmani: “Prin amestecul ei în politică, nu mai puţin de 12 guverne au picat şi patru alegeri au fost organizate consecutiv”, spunea un politician român în 1934. “Doamna Lupescu este responsabilă pentru tot ce e rău în ţara asta”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, partidul de extremă dreapta din România a organizat o lovitură de stat şi oamenii au început să ceară în stradă asasinarea Elenei. Încă o dată, Carol al II-lea şi-a ales amanta în locul coroanei şi au plecat din ţară.

Emilie du Chatelet – Voltaire şi Emilie du Chatelet, căsătorită, au devenit amanţi în 1733. Emilie, cu 12 ani mai tânără, l-a învăţat fizica de bază şi a început să scrie. Azi e considerată una din cele mai strălucite fiziciene şi matematiciene din Europa.

Virginia Hill – Virginia Hill, din Chicago, a fost amanta mafiotului Bugsy Siegel. Înrăită de o copilărie plină de abuzuri, Virginia a devenit cea mai “puternică şi de încredere femeie din Mafie”, la fel de influentă ca mulţi bărbaţi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.