April 26, 2024

Suntem foarte familiari cu branduri precum: Pepsi, Google sau McDonald’s. Daca avem nevoie de o bautura racoritoare stim exact ce brand preferam, acelasi lucru se intampla si cu hainele sau pizza, de exemplu, insa stim si de unde provin denumirile lor?
Aceste branduri fac parte din viata noastra de zi cu zi, iar unele au povesti foarte interesante in spate, in timp ce altele sunt doar niste simple acronime.

Am facut un mic research si iata ce am descoperit:

1. GAP – Primul magazin a fost deschis in 1969 si comercializa jeansi. Numele provine exact de la ceea ce inseamna, adica decalajul dintre generatii, dintre copii si adulti.

2. Soylent – Pranzul lichid, preferat de cei din Silicon Valley, are numele inspirat din nuvela science-fiction “Make Room! Make Room!” a scriitorului Harry Harisson. Bautura are in compozitie doua ingrediente principale: soia (Soy) si lintea (lent – prescurtarea de la lentils).

3. Panera Bread – Fondatorul Panera, Ronald Shaich, a declarat pentru revista Fortune ca numele vine din latinescul “panarium” si inseamna paner sau cos de paine.

4. Häagen-Dazs – Suna foarte danez, insa, in realitate, este un nume inventat. Reuben Mattus, un imigrant evreu din Polonia, si-a numit inghetata in memoria poporului danez. “Singura tara care a salvat poporul evreu de la pieire, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a fost Danemarca, asa ca, am inventat un cuvant care nu inseamna nimic, dar care atrage atentia pentru ca are pana si o trema”, a declarat acesta ziarului israelian Tablet Magazine.

5. Adidas – Potrivit LA Times, numele celebrului brand de articole sportive provine de la numele fondatorului acestuia, Adolf (Adi) Dassler (das) si nu este acronimul pentru “All Day I Dream About Soccer”.

6. Starbucks Coffee – Cofondatorul Gordon Bowker a dezvaluit ca numele provine de la celebrul personaj, Starbuck, din romanul Moby Dick.

7. ASOS – Retailerul online britanic s-a lansat in 1999 cu denumirea asseenonscreen.com, insa prescurtatea ASOS (AsSeenOnScreen) a prins repede printre clienti si website-ul a fost schimbat in asos.com.

8. IKEA – Nu este un cuvant suedez, asa cum ne-am astepta, ci alaturarea initialelor dupa numele fondatorului, Ingvar Kamprad (IK), a fermei si a orasului unde a crescut din sudul Suediei, Elmtaryd si Agunnaryd (EA).

9. Pepsi – Numele este derivat dintr-un termen medical pentru indigestie. Caleb Davis Bradham, inventatorul celebrei racoritoare, a vrut initial sa se faca doctor, insa a sfarsit prin a fi farmacist. Initial, bautura sa, se numea “Brad’s Drink” si era un amestec de caramel, nucsoara, esenta de lamaie, zahar si apa. Trei ani mai tarziu, si-a redenumit bautura in “Pepsi-Cola” si era convins ca ajuta la digestie. De altfel, numele vine de la termenul “dyspepsia”, ce inseamna “indigestie”.

10. Rolex – Dupa ce a combinat toate literele alfabetului, rezultand sute de nume, fondatorul Hans Wilsdorf afirma ca numele i-a fost soptit, in cele din urma, in ureche de catre un spirit, in timp ce calarea, conform Business Insider.

11. Zara – Amancio Ortega si-a denumit, in prima faza, compania Zorba, dupa filmul “Zorba Grecul”. Doar ca, la numai cateva strazi distanta de magazinul lui era un bar ce avea acelasi nume, astfel s-a vazut nevoit sa il schimbe din Zorba in Zara, printr-un joc de litere, relateaza The New York Times.

12. McDonald’s – Este numele a doi frati, Dick si Mac McDonald, care aveau un restaurant in care se vindeau burgeri in localitatea San Bernadino, California. Fratii McDonald au cumparat de la Raymond Kroc cateva masini de preparat milkshake-uri. Acesta din urma a devenit agentul lor si a vandut franciza pe tot spatiul SUA.

13. Amazon – Este exact numele celui mai mare fluviu din lume. In cartea sa despre companie, Brand Stone vorbeste despre originea numelui. Initial, a vrut sa isi numeasca magazinul online “Cadabra”, insa avocatul lui a reusit sa il convinga ca suna ca si cum ar fi vorba despre un cadavru. In cele din urma, alege numele marelui fluviu, integrand si o imagine in logoul companiei.

14. Gatorade – Produsul a fost dezvolat de catre o echipa de medici de la Universitatea din Florida pentru echipa de fotbal american Florida Gators, care isi disputa meciurile numai pe canicula, in incercarea de a-i ajuta sa se hidrateze.

15. Google – Brandul provine dintr-o greseala de tastare. Conform Business Insider, in urma unui brainstorming la Universitatea Stanford, fondatorul Larry Page a venit cu ideea unui site care sa fie ca o baza de date. S-au propus multe nume, iar cel acceptat a fost Googolplex, insa un student omite niste litere, iar site-ul e inregistrat Google.

sursă foto: pinterest.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.