April 20, 2024

Intotdeauna am fost fascinata de Egiptul Antic. Cred, de altfel, ca fiecare dintre noi a fost fascinat de un obicei, un personaj de atunci sau, macar, de Piramide.

Vechii egipteni au fost pionieri in foarte multe domenii de activitate, de la medicina, pana la astronomie au inventat si au pus bazele catorva dintre obiceiurile si lucrurile cu care noi, astazi, suntem familiarizati.
Mult mai inteligenti decat noi si fara tehnologia si sistemul informational de care noi dispunem in viata de zi cu zi, au reusit sa se foloseasca, de exemplu, de mijloace de contraceptie, de produse cosmetice, arta, arhitectura, inginerie si multe altele, cu usurinta.

Am selectat cateva dintre misterele si obiceiurile acestei minunate si complexe civilizatii, un fel de “Stiati ca …?”, pe scurt.

# Mijloacele de contraceptie nu le erau straine vechilor egipteni. De altfel, conceptul in sine, acela de prezervativ si pilula, nu apartine civilizatiei moderne.

Foloseau doua tipuri de prezervative, cele din panza colorata inmuiata in ulei de masline si cele din intestin de animale, in special de oaie. Pe acestea din urma le foloseau, in special, pentru a se proteja de boli venerice si infectioase, nu neaparat pentru prevenirea sarcinilor.

Pe de alta parte, pilula contraceptiva, avea in compozitie, in principal, seminte pisate de rodie, pentru ca acestea contin estrogen. Semintele rodiilor, pisate si amestecate cu alte ingrediente, printre care si ceara, erau facute manual sub forma unor pilule, pe care femeile de luau pentru a nu ramane insarcinate.

Din miere amestecata cu excremente de crocodil sau elefant realizau o crema ce era folosita ca spermicid.

# Indiferent de sex sau statut social, egiptenii erau foarte atenti la igiena si la felul in care aratau.

Pentru ca traiau in desert, erau fortati sa se protejeze de soare si, din acest motiv, foloseau foarte des produsele cosmetice. Din fructe sau nuci presate obtineau un ulei ce era folosit ca baza pentru toate cremele. Acstea protejau in special pielea si parul.

Sapunul era un amestec pe baza de cenusa sau lut si, uneori, mai adaugau uleiuri vegetale sau animale.

Barbatii isi radeau barba, parul si intreg trupul, se parfumau si se ungeau cu unguente aromatice ce acopereau mirosurile neplacute. De asemenea, pentru a scapa de paduchi isi ungeau parul cu uleiuri sau si-l radeau si purtau peruci. De altfel, perucile erau folosite si pe post de palarii de soare.

# Machiajul era foarte popular in Egiptul Antic.

Atat femeile, cat si barbatii erau foarte atenti cu felul in care in machiau ochii. In afara efectului estetic spectaculos, machiajul avea si cateva virtuti medicinale, deoarece se baza pe un fard cu plumb care oferea pielii un efect protector. Desi, astazi plumbul este considerat foarte periculos, specialistii francezi de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris si Ecole Normale Supérieure au constata ca aplicarea unui astfel de fard pe baza de plumb poate sa declanseze un mecanism de aparare, care, in cazul unei infectii a ochilor, limiteaza inmultirea bacteriilor.

Culorile folosite de egipteni erau verde si negru si forma data prin machiaj reconstituia ochiul lui Horus, zeul protector al Egiptului, cu cap de soim.

# Homer spunea: “Tinutul Egiptului este cel mai bogat in leacuri”.

Seminte de in, drojdii, uleiuri, curmale, marar, smirna, opium in combinatie cu minerale precum sarurile, staniu, cupru sau carne de animale, creier si sange, alcatuiau remediile naturale pentru vindecarea sau ameliorarea diverselor afectiuni existente in acele timpuri. Toate aceste “medicamente” erau administrate cu lapte, bere sau vin.

Infectiile erau tratate cu paine mucegaita. Astazi, se stie ca mucegaiul este antibiotic. Bolile de plamani erau tratate cu smantana, miere amestecata cu chimion si lapte cu lacuste. Faceau inhalatii prin tije de la trestie cu aburul unor fierturi in care amestecau curmale, smirna si rasina.
Ca laxativ foloseau seminte de ricin pisate si adaugate in bere.

# Se spune ca vechii egipteni erau cei mai buni matematicieni ai vremii, adevarati campioni in calcule, dar, mai ales, in aplicarea lor in practica.

Cel mai elocvent exemplu este sanctuarul templului Abu Simbel, construit de Ramses al II-lea în secolul 13 i.H. Soarele lumineaza patru statui din interiorul templului, statui ale Ra-Harakhte, Ptah, Amun-Ra, si Ramses al II-lea, zeificat, doar in doua zile din an, pe 21 februarie, ziua regelui, si pe 22 octombrie, ziua încoronarii sale, in timp ce celelalte statui raman n intuneric.

# Potrivit savantilor, egiptenii si-au impartit calendarul extrem de inteligent, de exemplu: anul 5, a III-a luna din iarna, ziua 10.

Vechii egipteni aveau calendarul impartit in ani, luni, zile, ore. Anii erau impartiti in functie de domnii, in semn de respect pentru faraon si nu cum facem noi astazi, raportandu-ne la anul zero. Anul era impartit in 12 luni, a cate 30 de zile, iar fiecare luna era impartita in 3 decade (10 zile).

# Pe vremea cand nu exista aerul conditionat, foloseam draperii ude pe care le atarnam la ferestre. Curentii faceau ca aerul care intra in casa sa fie racoros. Aceasta metoda era folosita si in Egiptul Antic si, se pare, ca tot atunci a fost inventata.

Un mister, insa, ramane temperatura din interiorul Marei Piramide de la Giza. Chiar daca afara sunt peste 50 de grade Celsius, in interiorul ei temperatura nu depaseste 20 de grade Celsius. Dar, ce e mai misterios, este faptul ca teperatura este egala cu cea din interiorul Pamantului.
Aveau egiptenii cu adevarat cunostinte solide in acest sens sau este doar o coincidenta?

# Egiptenii credeau in polaritate.

Totul in viata are doua parti, doi poli, doua extremitati. Oricat de diferite ar fi, aceste jumatati fac parte dintr-un intreg. De exemplu, poti iubi si uri aceeasi persoana sau caldura si frigul sunt indici ai temperaturii, practic sunt aceleasi lucruri care se diferentiaza numai la nivel de vibratie.
Nu putem spune unde se sfarseste intunericul si incepe lumina.

# Simtul moralitatii si cel al dreptatii constituiau baza educatiei egiptene.

Incercau sa gaseasca un echilibru in tot ceea ce faceau, pentru ca erau constieti ca perfectiunea nu exista. Stiau ca binele trebuie sa prospere, iar raul trebuie pedepsit.

În mitologia egipteană, Ammit este un demon feminin, alcatuit din trei parti animale: leu, hipopotam si crocodil. Mai este cunoscuta si sub numele de Mancatoarea de Inimi sau Devoratoarea Mortilor.

Acesta traia in Duat (Infernul egiptean). In sala celor doua adevaruri, zeul Anubis cantarea inima decedatului impotriva penei lui Maàt, Zeita Adevarului. Daca inima nu era egala in greutate cu pana, atunci era considerata impura si sfarsea prin a fi devorata de Ammit, impiedicand decedatul sa ajunga la nemurire. Odata ce Ammit a inghitit inima, decedatul murea a doua oara, si disparea complet.

Egiptenii antici se temeau de ea, deoarece din cauza ei puteau sa-si piarda sansa la nemurire, daca nu urmau principiile lui Maàt.

# Sfinxul, fiinta hibrida ce reprezinta uniunea dintre Ra si Faraon, este unul dintre cele mai mari mistere ale lumii.

In urma cu aproximativ 4500 de ani, un faraon si-a imaginat o astfel de scultura-gigant pozitionata in Giza, langa orasul Cairo. Astfel, Sfinxul masoara 20 de metri in inaltime si 73,5 metri in lungime si este in totalitate din calcar dintr-o singura bucata. Oamenii de stiinta sunt de parere ca fata Sfinxului este a Regelui Kefren, iar ca argument folosesc templul lui Kefren, situat la 15 m sud de Sfinx.

# Faraonul, conducatorul absolut

Pentru oamenii de rand, faraonul era intangibil, pentru ca era fiul lui Ra, Zeul Soare, pe Pamant si autoritatea suprema in stat. Dupa moarte, corpul faraonului era mumificat si inmormantat cu toate bogatiile semnificative pentru perioada domniei sale.

Cel mai mult a domnit Pepi al II-lea. Acesta a condus poporul egiptean timp de 94 de ani, fiind cel mai longeviv conducator din istoria umanitatii.

# Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului.

Este greu sa ne imaginam ca cea mai mare piramida din Giza este, in realitate, mormantul lui Keops, pentru simplul fapt ca, astazi, mormintele nu au o astfel de dimensiune. A fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie”.
Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.

# Pisica, animal sacru

Egiptenii erau faimosi pentru dragostea lor pentru animale, dar in special pentru pisici, pe care le considerau sacre si aveau propriul cult religios.
Daca o pisica murea toti membrii familiei isi radeau sprancenele in semn de doliu. Daca o pisica era omorata, chiar si din greseala, stapanul era supus atrocitatilor furiei publice sau condamnati la moarte prin muscatura de sarpe veninos.

Pisicile avea un loc special unde era inmormantate, un fel de cimitir, dar asta numai dupa ce erau mumificate. La fel ca si la faraoni, langa mumia pisicii erau asezate si un soarece mumificat si un bol cu lapte.
In 1888, un fermier a descoperit un astfel de cimitir cu peste 80 000 de pisici mumificate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.