April 23, 2024

Pictura lui Mircea Ispir, inspirata din Mirtl si Hloe, ce se afla la Muzeul Teatrului din Iasi

Este cea de 361-a zi a anului, conform calendarului gregorian, si a 362-a zi pentru anii bisecti. Pana la sfarsitul anului mai sunt 4 zile. De asemenea, astazi este si a treia zi a Craciunului si se sarbatoreste, conform calendarului ortodox, Sfantul Stefan.


27 decembrie in Romania
◙ In tara noastra se sarbatoresc cu aproxamatie 422 de mii de persoane ce poarta numele Sfantului Stefan. Numele este de origine greaca si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa”. Sfantul Stefan a fost condamnat la moarte in jurul anului 33 pentru propovaduirea credintei crestine in randul oamenilor.
◙ In anul 1784 sunt capturati de catre autoritati Horea si Closca, in padurea Scoruset, din satul Curechiu, Hunedoara. Cu acest moment se incheie si Rascoala lui Horea, Closca si Crisan, rascoala a iobagilor, izbucnita la inceput de noiembrie, in acelasi an.
◙ In 1816 are loc la Iasi primul spectacol de teatru in limba romana, denumit “Mirtil si Hloe”, o pastorala intr-un singur act, prelucrata de Gheorghe Asachi dupa Salomon Gessner si Jean Pierre Clovis de Florian, ce ii avea in distributie pe Elena Ghica (pastorita Hloe), Printul Ghica (Mirtil), Costachel Sturdza (Lisiz).

Pictura lui Mircea Ispir, inspirata din Mirtl si Hloe, ce se afla la Muzeul Teatrului din Iasi

“Imbracati in costume traditionale, acestia au jucat la lumina lumanarilor, in fata mitropolitului Veniamin Costache, primind numai cuvinte de lauda din partea spectatorilor alesi pe spranceana.”, relateaza bzi.ro.

◙ In 1897 se nastea Tudor Vianu – poet, estetician si filozof roman. Printre altele, a fost si director general al Bibliotecii Academiei Romane, si director al Teatrului Național din București.
◙ 1991 – A fost deschis pentru public Muzeul Național Cotroceni, infiintat la 10 iulie 1991.
◙ 2000 – BNR pune in circulatie, in editie limitata, o moneda de aur in numai 1000 de exemplare, cu ocazia sfarsitului de mileniu si a 2000 de ani de crestinism.


27 decembrie in lume
◙ A fost inaugurata in aceasta zi a anului 537 Biserica Sfanta Sofia din Constantinopol, cunoscuta astazi sub numele de Hagia Sofia, in limba turca Ayasofya,  din Istanbul.

Marea Moschee Ayasofya

Construita la ordinul imparatului Iustinian (527-565) a servit drept catedrala a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului pana in 1453, cand a fost transformata in moschee. In 1935 Atatürk a transformat-o in muzeu, iar in 1985 UNESCO o includea pe lista patrimonului universal ca monument de mare valoare istorica si arhitectonica. In iulie 2020, Consiliul de Stat al Turciei a decis ca transformarea in muzeu ar fi fost ilegala si la scurt timp s-a anuntat ca muzeul va fi reconvertit in moschee, noteaza site-ul romania.europalibera.org.
◙ 1571 – se naste Johannes Kepler, astronom și astrolog, cel care a descoperit că Pamantul si planetele se misca in jurul Soarelui.
◙ 1587 – Sigismund al III-lea Vasa este incoronat rege al Poloniei si va domni 45 de ani.
◙ 1831 – Charles Darwin a inceput a doua calatorie in America de Sud la bordul navei regale HMS Beagle.
◙ 1948 – se nastea Gérard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuti actori francezi. A castigat mai multe premii. Conform imdb.com, acesta a fost premiat de doua ori cu premiul César, pentru “Cel mai bun actor”. Prima data, in anul 1980 pentru rolul din filmul “Ultimul metrou”, ulterior in anul 1990 pentru cel din “Cyrano de Bergerac”, cu acesta din urma fiind nominalizat si la Oscar in anul 1991.

Gérard Depardieu in filmul Cyrano de Bergerac

◙ 1983 – Papa Ioan Paul al II-lea il viziteaza pe Mehmet Ali Ağca in inchisoarea din Rebibbia și il iarta pentru atacul din Piata Sf. Petru din 1981 asupra sa.
◙ 2020 – Tarile Uniunii Europene, inclusiv Romania, incep campania masiva de vaccinare impotriva COVID-19. Conform statisticilor publicate pe site-ul Uniunii Europene, pana la data de 17 decembrie 2021 au fost livrate 1074 miliarde de doze si 78,4% din populatia UE a fost deja vaccinata cu doza completa.

sursa info: bzi.ro, romania.europalibera.org, imdb.com, ec.europa.eu.

sursa foto: ziaruldeiasi.ro, ro.wikipedia.org, pinterest.com.