March 19, 2024

Pe 21 mai, crestinii, atat catolici, cat si cei ortodocsi, ii serbeaza pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Datorita lor, crestinismul a devenit o religie permisa, jertfele sangeroase au fost interzise, iar duminica a fost stabilita ca zi de odihna.

Scurt istoric
In timpul domniei sale, Constantin cel Mare a restaurat Byzantionul (Constantinopol) și l-a transformat in capitala imperiului. La fel ca si Roma, orasul e construit pe 7 coline si impartit in 14 districte administrative.
Pe locul in care astazi se afla Moscheea Sultanului Ahmet (Moscheea Albastra), Constantin a construit palatul imperial. Hipodromul a fost marit la o capacitate de 50.000 de locuri. Constantin a inceput si constructia a doua mari biserici, Hagia Sophia (Sfanta Înțelepciune) si Hagia Eirene (Sfanta Pace). La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficiala a Constantinopolului ca noua capitala a Imperiului Roman. Festivitatile au durat 40 de zile si s-au desfasurat pe hipodrom.
Despre mama lui Constantin, Imparateasa Elena, se spune ca si-a eliberat sclavii si i-a ajutat pe crestinii persecutati. Aceasta a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte lacasuri.
Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Mama sa Elena este strans legata de puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine. In ajunul luptei cu paganul Maxentiu, suveranului Constantin i s-a aratat pe cer, in plina zi, semnul Crucii, ca simbol al biruintei: “Intru acest semn vei invinge”. Cu ajutorul rugaciunilor, imparateasa Elena a descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos.
Traditia spune ca in timpul sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a afla crucea pe care a fost rastignit Iisus, martorii au atins pe rand, de un mort, fiecare cruce. Mortul a inviat in momentul in care a atins Crucea pe care a fost rastignit Hristos. In ziua de 14 septembrie in anul 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea miraculoasa si-a inaltat-o in fata multimii. De atunci, in calendarul crestin, ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Traditii si superstitii de SFINTII CONSTANTIN si ELENA. Ce trebuie sa stii despre aceasta zi

In popor se spune ca daca respecti traditiile si obiceiurile, vei avea spor si sanatate. Iata cateva dintre acestea:


1. Pamantul nu trebuie sa fie muncit in aceasta zi. Potrivit datinilor stramosesti, pasarile isi invata puii sa zboare incepand cu aceasta zi si noua generatie ameninta recoltele. De aceea, traditia interzice gospodarilor sa munceasca la camp pentru a evita pagubele aduse viitoarelor recolte de pasarile cerului. Tot acum, nici viticultorii nu trebuie sa munceasca in vie, pentru ca strugurii sa nu fie mancati de grauri.


2. Pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.


3. Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, dau cu tamaie si stropesc cu aghiasma.


4. Pentru voie buna si liniste in familie, este bine sa aduci in casa cel putin trei bujori imbobociti.


5. “Sperietoarea vrajitoarelor”, obiceiul care alunga duhurile rele. Toti membrii familiei se aduna in mijlocul gospodariei in jurul unui vas cu lapte si bat cu linguri noi de lemn in vasele in care se fierbe laptele de obicei, strigand tare sa sperie vrajitoarele care ar putea fura laptele.

6. Pentru sanatate, unul dintre membrii familiei, este bine sa duca la biserica trei bujori, flori de lamaita, paine si dulciuri, preparate in casa.

Nume sarbatorite astazi
In aceasta zi peste 1,75 milioane de romani isi serbeaza onomastica.
Constantin vine din formele “constans, constantis” din limba latina si inseamna „constant, ferm”. Pe de alta parte, Elena este un nume de provenienta greceasca “Elene, Helene”, iar in traducere inseamna cea stralucita, cea luminoasa. In lumea crestina, cea mai cunoscuta femeie cu numele Elena a fost mama Imparatului Constantin cel Mare. La noi, sunt sarbatorite purtatoarele acestui evlavios nume, dar si derivatele numelui precum Elina, Ileana, Ilina, Leana, Ilinca, Elenca. Acestora li se alatura si cele care poarta diminutivele precum: Ilenuta, Lenuta, Lena, Leni, Liana, Lina, Nuta, Nuti, Nutica.
Inrudite in mod direct cu Constantin sunt cele precum Constantiu, Constanta si persoanele care poarta nume din aceeasi familie: Costache(i), Costea, Costin(a), Codin(a), Dinu, Dina, Tinu si Tina, dar si purtatorii diminutivelor : Costi, Costica, Costel, Ticu, Titi, Titel(us), Dinicu, Tinut, Tinel, Tanta, Tantica si Tanti.

sursa foto: crestinortodox.ro

sursa info: ziarulunirea.ro; crestinortodox.ro; libertatea.ro