March 29, 2024

Toti am trait dezamagiri de-a lungul vietii.

Dezamagiri cauzate de prieteni, dezamagiri cauzate de parteneri, dezamagirile de la serviciu, cauzate de colegi sau de superiorii ierarhic si, nu in utimul rand, dezamagirile cauzate de membrii familiei – frati, surori, parinti etc. Acestea sunt, de fapt, dezamagirile acelea de suflet, caci mai sunt si celelalte cauzate de exemplu de o asociatie in care iti pusesei toata increderea, o guvernare, un anume ales si asa mai departe. Dar sa spunem ca acestea din urma nu ne ranesc profund, nu ne ranesc cat sa ne sangereze sufletul.

Pentru mine prima mare dezamagire a venit pe la 18 ani si de atunci s-au tot adunat. Nu stiu cate, nu le-am numarat, dar cred ca au fost multe. Stiu, o sa spuneti ca sunt inca tanara si ca o sa mai am parte de vreo cateva, care sa ma scuture bine, din temelii. Si, da, stiu, in limbajul comun se spune ca daca ai asteptari atunci cu siguranta vei avea si dezamagiri. Sunt total de acord.

Doar ca se intampla sa te dezamageasca oameni de la care nu te asteptai. De cate ori nu ati spus: “nu ma asteptam sa ma dezamageasca, nu m-as fi gandit vreodata ca ar fi in stare…”?  Pare, la mod declarativ, ca nu ai fi avut aceasta asteptare, dar daca privesti dincolo de aparenta afirmatiei, este si asta tot o asteptare. In realitate, asteptarea ta consta in faptul ca acea persoana nu te-ar fi dezamagit vreodata, prin urmare nu ti-ai facut griji din acest motiv si te-a surprins dezamagindu-te.

Odata cu dezamagirea vine si multitudinea de intrebari si de incercari de a trece peste. Putem ierta? Cat de tare ne-a ranit? Uitam repede?

Cu siguranta raspunsul se afla in natura fiecaruia.  Suntem educati, sau obisnuiti, sau construiti intr-un mod diferit. Nu exista o reteta care sa solutioneze identic situatia pentru toti. Raspunsul sta in fiecare dintre noi.

Dar ce facem cand dezamagirea vine de la noi? Cand noi ne dezamagim pe noi?  Cand facem sau spunem ceva ce nu ar fi trebuit, cand cedam slabiciunilor de moment. Cred ca acestea sunt de fapt cele mai mari si cele mai adanci dezamagiri.

sursa foto: psychology-spot.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.