Inainte de pandemie, intr-o sambata de vara tarzie, am fugit din Bucurestiul prafuit, pe care de altfel il iubesc, catre Manastirea Curtea de Arges. Am gasit acolo oameni calzi si locuri pline de istorie, cultura, spiritualitate.
Povestea mea de astazi insa nu are legatura cu celebra Manastire, ci cu micuta Capela Paraclis din spatele acesteia, care adaposteste moastele Sfintei Filofteia. De altfel, Manastirea Curtea de Arges, alaturi de Capela Paraclis, de Palatul Episcopal si Catedrala Arhiepiscopala, unde se afla mormintele Regelui Mihai si al Reginei Ana, alcatuiesc un intreg complex monastic.
Paraclisul, adapostul Sfintei Mucenite Filofteia
Capela Paraclis este legata de domnia lui Carol I, care a construit si parcul Manastirii, si Palatul Episcopal, folosit ca resedinta regala de vara. Paraclisul de afla in centru si adaposteste moastele Sfintei Mucenite Filofteia.
Construit in anul 1885, asa cum reiese din inscriptia de pe zidul de la intrare, a fost ridicat de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy, care a proiectat intregul complex monahal. Paraclisul este o constructie din caramida rosie, similara prin proportii si plan arhitecturii bisericii ortodoxe de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Intrarea este sub forma unul hol lung pe ale carui laturi sunt comercianti ce vand suveniruri si obiecte bisericesti. Dupa forfota si vanzoleala din hol se asterne o liniste parca din alta lume, odata ce ai intrat in incaperea in care se odihnesc moastele Sfintei. Practic se trece dintr-o dimensiune in alta fara sa simti. Din zona agitata cu oameni ce se lovesc involuntar in trecerea lor grabita, intr-un semiintuneric ce ii transforma pe toti, fara exceptie, intr-o mare de liniste, umilinta si piosenie.
Povestea Sfintei
Moastele Sfintei Filofteia sunt intregi, intr-o racla de argint aurit. Nu se stie cu siguranta daca originile ei sunt romanesti sau bulgaresti. Se pare totusi ca, vlaha dupa mama, ar fi trait pe teritoriul Bulgariei, in capitala din secolul XIII al acesteia – Tarnovo. Se spune ca micuta evlavioasa, Filofteia, ducea mancare tatalui ei, care muncea la camp. Insa, pe drum intalnea o multime de saraci si, milostiva fiind, impartea din mancarea ei saracilor. Acest lucru il nemultumea pe tatal ei. Intr-una din zile, orbit de furie, acesta arunca cu toporul dupa copila si o loveste. Tanara Filofteia a fost grav ranita la un picior. In urma acestei rani fetita se stinge la numai 12 ani. Parintele realizeaza ce a facut, incearca sa ridice trupul fetitei, insa nu reuseste. Alearga la mai marii cetatii pentru ajutor. Dupa incercari repetate, acestia nu reusesc sa urneasca trupul. Episcopii incep sa enumere numele mai multori locuri sfinte si doar cand rostesc numele Bisericii Domnesti din Targul Argesului reusesc sa o ridice. Documentele istorice atesta ca moastele mucenitei au ramas la Tarnovo o perioada, fiind aduse in Tara Romaneasca in anul 1393. Astazi, trupul se gaseste pe meleagurile Argesului.
Traditii si superstitii
Numele ei înseamna iubitoare de Dumnezeu si se praznuieste de catre Biserica Ortodoxa pe 7 decembrie.
In traditia populara, este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si “aducatoarea de ploi”.
Pentru ca Sfanta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor saraci si nevoiasi, azi e bine sa se ofere pomana copiilor cu o situatie financiara modesta. Se spune ca daca acestia primesc haine si mancare calda, cei care le-au adus bucurie vor fi feriti de probleme si boli.
Sunt cateva lucruri simple care, in popor, se spune ca e bine sa nu fie facute. De exemplu, obiectele ascutite nu trebuie folosite nici macar la masa pentru a taia alimentele. Aceasta superstitie aminteste de modul in care Sfanta a fost omorata.
Tot astazi, nu se calca, spala, coase si nu se lucreaza in gospodarie.
sursa info: https://ro.orthodoxwiki.org/Filofteia; https://www.crestinortodox.ro/
sursa foto: https://ro.wikipedia.org/; https://ro.orthodoxwiki.org/Filofteia