Intre cele doua veacuri, bicicleta era inca o raritate in Bucuresti, dar sa fii femeie si sa mergi pe bicicleta fara nicio retinere pe Calea Victoriei in vazul tuturor, era deja o extravaganta si inevitabil te transformai intr-un personaj principal de cancan.
Dar pana sa fie Mita Biciclista, cum a ramas in memoria colectiva, Maria Mihaescu, caci acesta era in realitate numele ei, s-a nascut in Ditesti – Filipestii de Padure din judetul Prahova, in 1885, intr-o familie saraca, mama acesteia fiind spalatoreasa unui instalator neamt. Tanara a fost remarcata pe cand avea 14-15 ani si luata cu consimtamantul ei la Bucuresti, unde si-a inceput cariera de curtezana. Aceasta a fost trimisa la pension in strainatate, unde a primit educatie in arta conversatiei de salon, a fost scolita sa vorbeasca fluent franceza, astfel incat, primul ei amant a fost insusi Regele Leopold al Belgiei.
Intoarsa in tara, Mita isi alegea singura clientii care, de regula, erau persoane renumite sau bogate. Traia o viata de lux, avea trasura, masina si drept servitori, niste imigranti polonezi. Manca numai la Athenee Palace si frecventa cele mai scumpe saloane de frumusete.
Renumele si l-a castigat in anul 1898, datorita unui ziarist amorezat de aceasta, George Ranetti, redactorul sef al revistei “Furnica”. Alexandru Predescu vorbeste despre Mita Biciclista in “Vremuri vechi bucurestene” si despre efectul asupra domnilor de seama ai societatii: “Cand aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemia de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica «Mita Biciclista». Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari a la Madame Butterfly”.
Se spune ca ar fi avut legaturi amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Regele Ferdinand, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Desi acesta din urma ar fi cerut-o in casatorie, Maria l-ar fi refuzat pentru ca era fidela iubirii lui Nicolae Minovici, medic legist si profesor universitar, figura cunoscuta a epocii.
Din cauza legaturii cu Regele Ferdinand i se mai spunea si Mita Cotroceanca. Se spune ca Regele i-a daruit si casa din Piata Amzei, de pe strada Christian Tell, nr. 9-11, unde se intalneau pe ascuns, acesta deghizandu-se pentru a o vizita. Casa din Piata Amzei ii poarta si astazi numele, Mita Biciclista, si se face remarcata datorita frumusetii stilului baroc cu influente Art Nouveau, cu basoreliefuri, heruvimi, lei si cupidoni. Astazi, cladirea este monument istoric si se afla in renovare.
A fost pioniera nu doar in mersul pe bicicleta, ci si in scaldatul in mare in costum de baie sumar. Se stie ca, la inceput de secol XX, burghezia facea baie in mare cu halate sau cu haine ce le acoperea corpul aproape in totalitate. Nu si Mita Bicliclista. Aceasta, fara niciun fel de jena, defila in vazul tuturor intr-un costum de baie minuscul pentru acele timpuri.
Dar “La Dolce Vita” nu avea sa dureze o eternitate. In jurul anilor ’40, se casatoreste cu generalul Alexandru Dumitrescu. Tot in acea perioada incep si problemele financiare. Obisnuita cu luxul si cu viata boema, Mita Biciclista se vede nevoita sa inchirieze camerele vilei din Piata Amzei, ea refugiindu-se la mansarda. Se spune ca, de multe ori isi imbraca sotul in haine jerpelite si-l trimitea pe strazi la cersit. Comunistii i-au permis acesteia sa ramana in casa sa pana s-a stins din viata, la 83 de ani, in anul 1968.
sursa foto: http://picdeer.org/voyageromania