April 19, 2024

O data pe an, aproape fiecare dintre noi isi sarbatoreste ziua de nastere sufland in lumanarile de pe tort, timp in care ne punem si o dorinta. Se crede ca dorinta nu trebuie spusa cu voce tare, ca sa nu riscam sa rupem vraja si sa nu se indeplineasca.

Facem acest lucru de sute de ani, dar stim de unde vine acest ritual considerat pagan?

Se spune ca in Grecia antica, muritorii ofereau ofrande zeitei Lunii, Artemis, respectand un ritual. Ofranda consta in paine numita “psadista”, pregatita din faina, ulei si vin, dar pentru ca painea trebuia sa fie speciala, mai adaugau in compozitie si miere si o decorau cu nuci si fructe uscate. Aceasta paine dulce sau tort, cum ii spunem noi astazi, avea forma rotunda si pe ea se asezau lumanari aprinse. Muritorii le stingeau dintr-o suflare si isi puneau si dorinte. Se credea ca fumul care iesea ajungea la zeita purtand cu el dorintele lor. Aceste ritualuri reprezentau ciclul lunar complet.

In antichitate, nu doar in Grecia ci si in Roma se pregatea painea dulce, doar ca aceasta nu facea parte dintr-un ritual, ci era nelipsita la nunti si, mai tarziu, la aniversari.

Astfel ca, ajungem in secolul XVIII in Germania, cand tortul devine o obisnuinta la aniversarile copiilor, numite Kinderfest.

Pe dulcele copilului sarbatorit erau puse doua lumanari, una pentru a reprezenta lumina vietii sale, iar cealalta simboliza anii ce vor urma. Pe tot parcursul zilei, era musai ca cele doua lumanari sa arda incontinuu. Daca una ardea, trebuia inlocuita pana sa se stinga cu alta noua imediat. La sfarsitul zilei se stingeau amandoua dintr-o singura suflare. La fel ca si in antichitate, se credea ca fumul care iesea de la lumanarile stinse purta cu el spre Dumnezeu dorinta la care copilul se gandea in acel moment.

Astazi, pare ca ritualul din antichitate este combinat cu obiceiul din Germania secolului XVIII, cu exceptia numarului de lumanari. Ne asezam pe tort cate una pentru fiecare an implinit si singura noastra legatura cu viitorul parca e doar dorinta pe care ne-o punem cand suflam in lumanari.

Asadar, la multi ani si la cat mai multe dorinte implinite! 🙂

sursa foto: freepik.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.