Socotra, cel mai fascinant loc de pe Pamant – foto, video

Undeva, departe, tocmai in Oceanul Indian exista o insula cu vegetatie parca dintr-o alta lume. Un cadru ideal pentru un film sci-fi, aflata sub protectia UNESCO, insula face parte dintr-un arhipelag si e cea mai mare din cele 4 insulite.

Dupa ce a trecut pe rand de la portughezi, la englezi, astazi, se afla in componenta statului independent Yemen. Clima de aici a facut ca flora si fauna sa fie iesite din comun. Datorita izolarii, aproape sapte sute de specii, o treime dintre cele prezente pe insula, sunt endemice (traiesc doar în acel teritoriu).

Plaja azurie, nisipul alb al dunelor, pesterile, fauna, dar in special flora formeaza acel peisaj aproape extraterestru.

Copacul Sangele Dragonului, Dracaena cinnabari, ”ciuperca” uriasa care creste numai in Socotra si care are nevoie de 100 de ani ca sa ajunga la maturitate, are o rasina rosie care se recolteaza si care are efecte tamaduitoare pentru bolile de sange si pentru hemoragii. Ajunge la o inaltime intre 6 si 9 metri si sunt, aproximativ, 900 000 de astfel de arbori pe intreaga insula.

Boswellia Sacra este o specie rara de arbori ce atinge o inaltime de pana la 8 metri. Din substanta ce rezulta prin incizia superficiala a scoartei copacului se face tamaia. Dupa ce e recoltata, substanta de culoarea laptelui se lasa la uscat si devine galbuie, maronie sau translucida. Prin distilare se obtin uleiuri esentiale folosite in aromoterapie. In antichitate era atat de valoroasa incat echivala cu aurul in trocurile dintre comercianti.
Vechii egipteni foloseau tamaia in procesul de mumificare.

Desert rose (Adenium obesum socotranum), copacul butelcuta, de care insula e arhiplina, e pitic, dar extrem de ciudat, pentru ca pare ca rasare direct din stanca, chiar si pe peretii montani verticali. Florile sale trandafirii au devenit, alaturi de copacul Sangele Dragonului, emblema turistica a Socotrei. Ajunge pana la 4 metri si in tulpina ca o butelcuta stocheaza apa ce o va folosi in sezonul secetos, facand ca florile sa supravietuiasca, in ciuda faptului ca pierde toate frunzele.

Commiphora ornifolia, mai pe romaneste, copacul mir, este recunoscut dupa crengile rasucite si care se cojeste in bucati mari. Au frunzele foarte verzi, iar florile abia daca se zaresc. Atunci cand acesti arbori de smirna sunt taiati produc picaturi de rasina, cu miros placut, de culoare galbena, rosie sau maro. Treptat, se inchide la culoare si se solidifica. La fel ca si tamaia, in antichitate era considerata foarte valoroasa, iar romanii si egiptenii o foloseau la imbalsamari. Ca si tamaia, smirna poate fi utilizata sub forma de ulei in parfumuri si alte produse cosmetice.

Se presupune ca Socotra vine din sanscrita “dvipa sukhadhara”, ce se traduce prin “Insula Fericirii” si, poate, pe buna dreptate, caci, desi este locuita de aproape 40 000 de suflete si are doar 2 drumuri asfaltate, peisajul te face sa iti imaginezi ca numai acolo poti sa uiti de tine si sa atingi fericirea.

sursa foto: reddit.com, pinterest.com, www.socotra.cz, wikipedia.org

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.