Educatia este importanta. Nu exista nicio indoiala. Dar nu intotdauna cei care de-a lungul istoriei au renuntat la scoala au ajuns sa vanda hamburgeri la chioscul din colt. Mai jos cateva exemple, mai mult decat elocvente.
John D. Rockefeller – Miliardar
Inainte sa devina, probabil, omul cel mai bogat din toate timpurile (luand in considerare inflatia) era un copil umil din Cleveland, Ohio. A renuntat la scoala la 16 ani cu un scop precis: sa castige 100 000 de dolari. Acum, putem spune ca si-a atins scopul :). A infiintat compania Standard Oil, care in cele din urma a detinut si monopolul in industria petroliera. In 1902 averea sa era estimata la 200 de milioane de dolari, iar inainte sa moara se presupune ca ar fi avut peste un miliard de dolari.
Horace Greeley – Jurnalist si Congresman
Nascut in New Hampshire, în secolul al XIX-lea, Greeley avea sa devina unul din cei mai influenti ziaristi ai vremii si cofondatorul Partidului Republican.
Greeley a făcut toate astea fără nici o educație formală. La varsta de cincisprezece ani pleaca de acasa si isi incepe ucenicia la o tipografie din Vermont. La douazeci de ani se muta la New York si incepe sa munceasca, mai intai pentru New Yorker, iar apoi pentru New York Tribune, unde si cunoaste celebritatea.
Un oras din Colorodo ii poarta numele. Este considerat unul din cei mai influenti jurnalisti din istorie.
John Glenn – Astronaut
In anii 1950 – 1960 cand lupta dintre americani si sovietici pentru cucerirea spatiului era apriga, John Glenn a fost primul cetățean american și al treilea om ce a zburat în cosmos. El a devenit un erou de război și unul dintre astronautii renumiti, în ciuda faptului că a abandonat Muskingum College, unde studia Stiințele, atunci când japonezii au bombardat Pearl Harbor, cu scopul de a se inrola in armata.
Steve Jobs – cofondator Apple
Exista multi ganditori ai sfarsitului de secol XX si inceputului de secol XXI care au facut lucruri incredibile, ce ne-au influentat existenta si care nu au terminat o facultate. Dintre acestia Bill Gates si Steve Jobs sunt cele mai evidente exemple. Dar, probabil, cea mai influenta minte tehnologică a ultimilor decenii a fost Steve Jobs, cofondatorul Apple.
Jobs si Steve Wozniak au creat primele calculatoare personale de succes, și de-a lungul anilor au reusit să introducă numeroase produse revoluționare, cum ar fi iPod, iPhone, și iPad. Și Jobs a făcut acest lucru după ce a urmat numai 6 luni de colegiu.
Mark Twain – Scriitor
Cel mai iubit scriitor si umorist din Literatura Americana, Mark Twain a devenit celebru dupa crearea personajelor clasice: Tom Sawyer și Huckleberry Finn. “Aventurile lui Huckleberry Finn” este considerata una din cele mai bune nuvele americane. Nu-i rau pentru un tip cu un nivel minim de educatie, care la unsprezece ani era deja ucenic. La optsprezece ani lucra in tipografii din New York, Philadelphia si St. Louis. Serile si le petrecea in biblioteci.
În timpul unei călătorii la New Orleans pe fluviul Mississippi, pilotul vasului, pe nume „Bixby”, l-a inspirat pe Twain să devină pilot de vas, meserie care pe atunci era una din cele mai bine plătite in America. El a continuat să lucreze în această calitate până cand Războiul Civil a izbucnit și după o scurta perioada petrecuta in armata Confederatiei, a început să călătorească în întreaga țară, timp in care a tot scris.
Twain este dovada clară că inteligența pur și simplu nu poate fi predată.
Henry Ford – Antreprenor si Industrias
Ford a avut o educație formală limitată, s-a născut langa Detroit, unde a lucrat alaturi de un tată care a crezut ca într-o zi fiul său va conduce singur ferma in care locuiau.
În schimb, Ford a plecat de acasa la varsta de saptesprezece ani și a devenit ucenicul unui mașinist din Detroit.
Aceasta meserie avea sa o faca apoi la un alt nivel, devenind un industrias bogat. Henry Ford a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company.
Winston Churchill – Prim ministru, Politician
Una dintre figurile importante ale secolului XX, Winston Churchill provenea dintr-o familie de aristocrati, prin urmare nu ar trebui sa ne mire ca a condus Marea Britanie spre victorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ceea ce e surprinzator este faptul ca rezultatele lui la scoala au fost destul de scazute, avand in vedere posibilitatile si familia din care provenea. Nici in armata nu a excelat. Dupa trei incercari la Royal Military College, a fost acceptat in cele din urma la Cavalerie si nu la Infanterie, pentru ca cerintele erau mai putine si nu implica Matematica. Cu toate acestea a fost unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955), fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953).
Albert Einstein – Fizician
Omul al cărui nume acum echivaleaza cu “geniu”, care a publicat mai mult de 300 de lucrări științifice, omul din spatele E=MC2, omul care a venit cu teoria relativității și omul care a castigat un premiu Nobel, a abandonat liceul. A urmat, in cele din urma, o facultate, chiar daca initial nu a putut sa treaca de examenul de admitere la Universitatea Politehnică elvețiană, în anul 1895.
A emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940. A fost profesor universitar la Berlin și Princeton.