In primele zile ale lunii martie, cand primavara incepe sa-si arate primele semne, Baba Dochia isi leapada cele 9 cojoace, unul frumos, cald, altul mai putin frumos, mohorat. Ultima zi a “babelor”, 9 martie, coincide cu sarbatoarea celor 40 de mucenici. E si ziua mosilor. In credinta populara, daca babele sunt rele si capricioase, mosii sunt buni, alunga gerul si frigul si aduc primavara.
Cei 40 de mucenici, osteni in armata lui Agricolae din cetatea Sevastia, credeau in Dumnezeu si refuzau sa aduca ofrande zeilor. Dupa ce au fost intemnitati si judecati pentru credinta lor, au fost omorati in chinuri cumplite si oasele lor imprastiate.
Povestea celor 40 de mucenici o stiu de la bunica mea. Am crescut cu ea. In fiecare an, de 8 martie, bunica mea cea draga, face cei 40 de mucenici. Dar mucenici moldovenesti, cu miere si multa nuca. Am intrebat-o de ce in forma de 8, in mintea mea cifra 8 avea legatura cu babele sau cu faptul ca se fac pe 8 martie, dar ea mi-a spus ca fiecare simbolizeaza silueta unui mucenic si de aceea sunt si 40, pentru ca sunt mucenicii, ostenii lui Dumnezeu, si se fac pentru a le cinsti memoria, credinta.
Si astazi cand imi amintesc de aroma din bucataria bunicii, dar mai ales de caldura si bucuria ei, mi-e dor sa fiu din nou copil, sa-mi dea mamaitza mea mucenicul proaspat scos din cuptor – simplul dar deliciosul mucenic moldovenesc :).
:((
da…mucenicii facuti de mamaitza :((
of…atat mi-e dor de traditiile noastre…care..din pacate se pierd…:(