Mămăligă moldovenească în straturi

Mămăligă moldovenească în straturi

Nu neapărat faptul că sunt din Moldova, ci mai degrabă pentru că bunica mea, cea care m-a crescut, era o mare amatoare de mămăligă, m-a făcut să îmi placă acest preparat. Bunica mânca până și mămăligă rece, prăjită pe plită, cu gem. Eu nu am putut niciodată să mănânc dulce cu sărat sau combinații similare. Plăcerea ei legată de mămăligă venea tocmai din copilăria ei, când săraci fiind în timpul Războiului și ulterior a foametei, care se instalase în Moldova de după cel de-al II-lea Război Mondial, nu își permiteau să cumpere sau să facă pâine, și atunci mămăliga era cea mai la îndemână. Dacă bunica mea nu a avut de ales, eu aveam și am, însă cu toate acestea, aș mânca mămăligă, dacă ar fi posibil, la fiecare masă, cu tocănițe, cu piftie, cu ciorbă de găină sau curcan, cu pui fript, cu ouă ochiuri, cu lapte și lista ar mai putea continua.
Pentru că pentru mine nu contează dacă e iarnă sau vară, când vine vorba de mămăligă, astăzi am făcut o mămăligă în straturi, puțin modificată, așa cum îmi place mie. Este nu doar delicioasă, ci și rapid de preparat, și rezonabilă la costuri. Eu am folosit apă, mălai, unt, cabanos, telemea, ouă, parmezan și smântână. Iată mai jos cum am preparat-o și cantitățile folosite din fiecare ingredient.


🧈 Ingrediente:
● Mălai – 500 g
● Apă – 1200 ml – puteți să o combinați sau să o înlocuiți cu lapte
● Unt – 100 g
● Telemea – 500 g
● Ouă – 4 buc
● Cabanos – 250 g – sau slănină, șuncă, orice preferați
● Smântână – 200 g – pentru servit
● Sare după gustul fiecăruia. Eu nu am mai folosit pentru că parmezanul și telemeaua sunt deja sărate.

🍳 Pasul 1
Tăiem cabanosul și îl tragem puțin în tigaie. Nu este nevoie să punem ulei pentru ca are deja grăsime. Scoatem cabanosul și îl lăsăm separat.

🍳 Pasul 2
Pregătim o mămăligă ceva mai moale, că să o putem așeza în straturi.

🍳 Pasul 3
Ungem o tavă termorezistentă cu unt și începem să pregătim preparatul. Punem un strat de mămăligă, apoi așezăm pe rând, câteva bucățele de unt, brânză, cabanosul și parmezanul.

🍳 Pasul 4
Repetăm pașii, până terminăm ingredientele. Eu am ales să fac din două straturi, dar poate fi făcută și în trei, dacă punem mai puține ingrediente.

🍳 Pasul 5
La sfârșit, cu ajutorul unei linguri, facem găuri în mămăligă și spargem în ele câte un ou. Din loc în loc, punem cubulețe de unt.

🍳 Pasul 6
Dăm la cuptor, la 180 grade, până când ouăle sunt gătite. Timpul de gătire diferă de la un cuptor la altul.

🍳 Pasul 7
Et voilà!

Mămăliga în straturi nu e același lucru cu cea numită „Taci și înghite”. Cea din urmă se face doar cu mămăligă, lactate și ouă, pe când cea în straturi conține și mezeluri, afumături, slănină, jumări etc.

sursă foto & video: tinas.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.