Astazi, femeile sunt active in toate domeniile de activitate, pot vota, au drepturi egale cu barbatii in educatie, profesie, politica sau administratie si, ciuda divergentelor de opinie in chestiuni mai mult sau mai putin importante, femeia are un cuvant de spus, iar vocea ei este ascultata.
Romania este parte a Uninunii Europene si, chiar daca are un lung drum de pascurs pana sa ajunga din urma tarile occidentale, permite femeii sa se faca auzita.
Dar, cand a inceput femeia din Romania sa iasa din umbra sotului sau a tatalui? Cand si cum i-a permis societatea sa isi ceara drepturile?
La sfarsitul secolului al XIX-lea, femeia inca era in umbra. Putine erau cele care aveau parte de educatie si implicit puteau accede la functii importante.
In 1882, Titu Maiorescu era importriva acordarii de drepturi politice femeii, considerand ca era imposibil ca o femeie sa ia in maini soarta unui popor, pentru ca avea o capacitate de intelegere scazuta. Pentru Maiorescu aceastea erau “fiinte a caror capacitate craniana e cu 10% mai mica” decat a barbatului.
Pe de alta parte, Martha Bibescu spunea ca “o fecioara data pe mana unui barbat e ca o vioara Stradivarius data pe mana unei maimute”.
Astfel, la inceput de secol XX se contura, putin cate putin, o voce a femeii care se simtea marginalizata de o societate patriarhala.
In perioada interbelica, femeia incepea sa aiba acces la educatie, atat in tara, cat si la universitati de prestigiu din Europa. Astfel, in aceasta perioada incepe procesul de emancipare. Femeile pilotau avioane, scriau carti sau nasteau copii mai putini.
Cu toate acestea, rata abandonului scolar ramanea ridicata. Familia traditionala descuraja educatia. Un exemplu elocvent este cel al scriitorului Liviu Rebreanu, care intr-o scrisoare adresata fiicei sale, studenta la Sorbona, ii spunea ca ar fi fost mai bine daca s-ar fi maritat in loc sa fi mers la studii. De aceeasi parere era si Eugen Lovinescu, care considera ca “literatura nu este o vocatie feminina, ci una masculina”. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca Lovinescu a influentat destinele literare ale catorva scriitoare, printre care Cella Serghi, H.P.Bengescu sau Elena Farago.
Tot ceea ce astazi este considerat normal intr-o familie, cum ar fi egalitatea dintre femeie si barbat, in perioada interbelica era considerat o exceptie. Familia era preponderent traditionala, iar femeia ii era inferioara barbatului. Nu isi administra propria avere, nu publica carti fara acordul sotului sau al tatalui, dupa caz. Sexualitatea era considerata un subiect tabu, iar tinerii nu faceau sex fara consimtamantul parintilor. Exista o discrepanta intre rural si urban. Femeile de la oras nasteau mai putini copii, aveau acces la informatie si la sistemul medical.
Situatia femeilor s-a imbunatatit treptat in perioada interbelica. S-au adoptat o serie de legi privind ridicarea incapacitatii civile a femeii maritate sau privind incheierea contractelor de munca.
Calypso Botez, Alexandrina Cantacuzino sau Eleonora Stratilescu, cateva dintre reprezentatele de seama ale acelei perioade, au luptat pentru drepturile femeilor in ceea ce priveste plata egala cu a barbatilor, accesul la toate formele de educatie, pregatire, ierarhii, egalitate intre soti, controlul propriilor averi, acces la functii publice si politice.
Pe de alta parte, desi femeile din Romania au avut un aport semnificativ in Revolutia din 1848, Razboiul de Independenta din 1877-1878, Primul Razboi Mondial sau Marea Unire, acestea nu puteau vota. Abia in 1938, pe timpul lui Carol al II-lea, femeilor li se acorda un drept de vot limitat, adica doar cele care stiau carte si aveau peste 30 ani. Mai tarziu, in anul 1948, Constitutia Republicii Populare Romane, in articolul 18, prevedea ca “Toti cetatenii, fara deosebire de sex, nationalitate, rasa, religie, grad de cultura, profesiune, inclusiv militarii, magistratii si functionarii publici, au dreptul sa aleaga si sa fie alesi in toate organele Statului. Dreptul de a alege il au toti cetatenii care au implinit varsta de 18 ani, iar dreptul de a fi alesi, cei care au implinit varsta de 23 ani.”