In iubire nimic nu e banal. Povestile de iubire au intotdeauna ceva exceptional in ele, ceva care le da unicitate. Iar daca povestea e cu scantei, actiuni incredibile si multa pasiune, atunci devine inspiratie pentru filme, carti de succes sau arii muzicale, transformand-o astfel intr-o poveste nemuritoare.
Despre o astfel de poveste nemuritoare o sa vorbesc astazi. Este povestea unei femei mult prea moderna pentru timpurile in care a trait, o femeie careia nimic nu i se parea interzis sau prea mult, care a iubit cu toata fiinta ei, care a fascinat si inca mai fascineaza.
Tanara devenita printesa
Maruca Cantacuzino, nascuta Maria Rosetti-Tescanu intr-un sat din judetul Bacau, se tragea dintr-o familie de boieri.
La inceput de secol XX, Maruca era una din prezentele excentrice. De o frumusete speciala, cu parul negru – aramiu, inalta, timida, se casatoreste la numai 18 ani cu printul Mihai Cantauzino, fiul liderului Partidului Conservator, Gheorghe Gr. Cantacuzino, devenind astfel si ea printesa.
Printesa ii trece cu vederea aceste derapaje timp de 18 ani, caci statutul social ii oferea aproape tot ce avea nevoie, pana cand isi suprinde sotul in timp ce o insela cu propria sora, Nelly. A cerut divortul, dar in cele din urma s-au impacat. Mai mult, se spune ca cei doi facusera o intelegere tacita ca fiecare sa isi traiasca viata dupa bunul plac, iar acest lucru consterna lumea moderna contemporana. Traiesc asa, divortati dar impreuna, pana la decesul acestuia, survenit in urma unui accident de masina.
Oscilatia intre iubirea curata a lui Enescu si pasiunea mistuitoare pentru Nae Ionescu
Datorita statutului social, printesa Maruca petrece foarte mult timp in preajma Reginei Maria. Aici, il cunoaste pe tanarul Enescu, violonistul cu un viitor promitator. Enescu se indragosteste pe loc de Maruca, iar aceasta ii raspunde avansurilor, in ciuda faptului ca era inca o femeie maritata. Desi era cunoscuta de mult timp, povestea de iubire dintre Maruca Cantacuzino si George Enescu a devenit de notorietate publica abia in anul 1914.
Revenirea la Enescu si sfarsitul
Cel care o ingrijeste si o aduce pe linia de plutire, dupa aproape doi ani de zbateri, este George Enescu. Se muta impreuna in apartamentul lui de pe Calea Victoriei si in 1937 se casatoresc, in ciuda faptului ca cei doi copii ai Marucai il detestau pe Enescu pentru originea sa umila.
In ciuda statutului, ea are mai multe relatii extraconjugale cu oameni din lumea muzicii, precum Dinu Lipatti, dupa cum vorbesc cronicarii acelor vremuri. Enescu o iubea insa orbeste si-i trecea cu vederea toate escapadele amoroase.
Dupa un timp, renunta la Romania si se stabilesc in Paris, unde traiesc pana la sfarsitul lui Enescu. Au trait în exil din banii castigati din concerte si din cursurile de vara tinute de marele compozitor la Academia Chigiana din Sienna. La 13 ani de la moartea lui Enescu, Printesa Maruca Cantacuzino se stinge din viata in Elvetia.
Cei doi sunt acum impreuna in cimitirul Pere Lachaise din Paris.
sursa foto: libertatea.ro, cinemagia.ro, cultural-bzi.ro