Muzeul National de Arta al Romaniei, gazda celor mai importante colectii de arta

Daca mergi la pas pe Calea Victoriei este imposibil sa nu admiri frumusetea arhitectonica pe care o intalnesti la fiecare colt.

Impunator, demn si gratios in acelasi timp, am gasit ieri dupa-amiaza fostul Palat Regal, astazi gazda a Muzeului National de Arta al Romaniei. Pazit, parca, de peste drum, de primul rege al Romaniei, Carol I, calare pe cal, muzeul din Piata Revolutiei se afla in imediata vecinatate a Ateneului Roman, a Palatului Fundatiei Universitare Carol I, Monumentul lui Iuliu Maniu, Monumentul lui Corneliu Coposu si Memorialul Renasterii.

Muzeul este organizat in doua galerii permanente: Galeria Nationala, care include Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna, si Galeria de Arta Europeana.

Am inceput vizita mea cu Galeria de Arta Europeana, situata in stanga cladirii, in aripa Kretzulescu. Galeria de arta, formata in special din picturi care au apartinut Casei Regale, dar si din achizitii si donatii, cuprinde opere apartinand scolilor italiene, germane, spaniole, franceze, flamande si olandeze. Alaturi de picturi semnate de Tintoretto, Luca Giordano sau Domenico Veneziano, le gasim si pe cele semnate de El Greco, Rubens, Rembrandt, Claude Monet, Paul Signac, Alfred Sisley, precum si sculpturi ale lui Auguste Rodin.

In dreapta cladirii, in aripa Stirbei, se afla Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Obiecte pretioase, precum icoane, fragmente de fresca, broderii, manuscrise, tiparituri, argintarie, podoabe, sculptura in lemn si piatra, provenind din cele trei provincii istorice, ilustreaza o imbinare intre traditia bizantina si influentele occidentale si orientale.

Mergand, apoi, pe firul istoriei, sunt purtata usor, din secolele XV pana la inceputul secolului XX, cu ajutorul picturilor si al sculpurilor intr-o lume pe care o cunosc doar din carti. In Galeria de Arta Romanesca Moderna ii gasesc pe marii nostri artisti, printre altii pe Andreescu, Luchian, Grigorescu, Tonitza, Pallady, Brancusi.

Liniile simple, caracteristice operei lui Brancusi, sunt reprezentate de cateva sculpturi din tineretea marelui artist: Somnul, Danaida, Scaun, Rugaciune.

De asemenea, muzeul gazduieste si expozitii temporare. Eu am gasit si astfel am aflat ca in perioada 1948-1952 a existat un curent artistic numit CoBrA, un acronim al capitalelor tarilor din care proveneau artistii fondatori ai acestui curent: Copenhaga, Bruxelles si Amsterdam. Expozitia Cobra et Cie prezinta lucrari de grafica ale unor artisti care au contribuit la conturarea viziunii gruparii de avangarda CoBrA.

Pentru vizitele celor doua expozitii (Galeria Europeana si cea Romaneasca) am platit 25 de lei si a inclus si expozitia curentului CoBrA, care intra, in mod obisnuit, in pretul biletului pentru Galeria Europeana. Daca vreti sa vizitati numai una din cele doua expozitii permanente veti plati 15 lei.
Programul este de miercuri pana duminica intre orele 10-18.
Mai multe informatii legate de preturile biletelor sau de program, gasiti pe siteul muzeului.

Daca totusi nu aveti timp sa mergeti, am realizat un filmulet cu cateva imagini. Sper sa va convinga sa mergeti, totusi, sa vizitati muzeul, pentru ca nimic nu se compara cu sentimentul de magie si starea de bucurie date de aceste bijuterii artistice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.