Cine a fost Sfanta Parascheva si de ce moastele ei se afla la Iasi

Sfanta Parascheva sau Paraschiva, praznuita in 14 octombrie, este o sfanta venerata de ortodocsi, ocrotitoare a Moldovei.

Nascuta in Tracia, la inceput de secol XI, nu departe de Constantinopol, intr-o familie instarita, dar religioasa, Sfanta Parascheva si-a dedicat viata ingrijirii orfanilor si a saracilor. De altfel, si-a folosit intreaga avere in acest scop.

Se spune ca a simtit chemarea divina in timpul unei slujbe, cand asculta citindu-se Evanghelia dupa Luca, „oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Luca 9, 23).
Mai tarziu, desi era ceruta in casatorie, refuza rand pe rand toti pretendentii, pentru ca ea voia sa isi traiasca viata in pustietate. Astfel ca, pana la 25 de ani se inchina la bisericile din Constantinopol, apoi la cele din Ierusalim, dar o lunga perioada de timp traieste in pustiul Iordanului.

Apoi, se intoarce in tinuturile natale unde isi traieste putinii ani din viata. Aici, construieste un adapost pentru saraci si orfani.

Moare la 28 de ani si este ingropata la malul marii. Nu se stiu inca motivele pentru care a fost dezgropata. Unii spun ca Sfanta li s-a aratat in vis localnicilor cerandu-le sa fie mutata la loc de cinste, altii insa spun ca in momentul in care au vrut sa inmormanteze, trupul ii mirosea a mir, primul semn al sfinteniei.

Pe parcusul anilor moastele Sfintei Parascheva s-au aflat pentru perioade de timp, mai scurte sau mai lungi, in Tarnovo, Vidin, Krusevat, Belgrad, Cosntantinopol, Iasi, Bucuresti si apoi iar la Iasi.

Cum au ajuns moastele Sfintei Parascheva la Iasi

In anul 1641, in data de 13 iunie, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

Patriarhul Constantinopolului, Partenie I, ii ofera Domnitorului Moldav moastele, ca semn al recunostinei Sinodului Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru faptul ca acesta platise toate datoriile pe care le avea catre Patriarhie.

Prima mentiune in limba romana despre Cuvioasa Parascheva de la Iasi apare in „Cartea romaneasca de invatatura a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, aparuta la Iasi în 1643.

Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Sfanta Parascheva mai este cunoscuta si ca Sfanta Vineri, iar minunile facute de ea sunt recunoscute chiar si dupa moarte.

In 1947, pe vremea secetei, racla cu moastele Sfintei a fost scoasa in procesiune prin mai multe sate din Moldova, aducand în urma ei ploaia.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva

Potrivit traditiei, Sfanta Cuvioasa Parascheva se roaga la Dumnezeu pentru femeile insarcinate. In popor se spune ca daca esti insarcinata si urmeaza sa fii mamica, este recomandat sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Astfel, Sfanta te va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi una usoara si lipsita de dureri.

Mai mult decat atat, se fac si unele previziuni ale vremii in functie de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in ziua de 14 octombrie, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa, iar daca oile dorm risipite, iarna va fi blanda.

Conform credintei poopulare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci de mancare sau orice alte treburi in gospodarie. Se spune ca daca nu tii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap si de ochi.

sursa foto: www.ortodoxia.md

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.