Cand spui Tara Hategului este imposibil sa nu te poarte gandul departe, in timp. Oricat de nestiutor ai fi, cu siguranta ti-a trecut pe la ureche ceva legat de Sarmizegetusa sau de Castelul Huniazilor. 🙂
Personal, cand am plecat spre Tara Hategului aveam inima stransa, caci stiam cate ceva, nu foarte multe, dar speram sa gasesc oamenii potriviti care sa ma calauzeasca, macar pe bucatele, inapoi, pe firul istoriei si al povestilor de tot felul. Si asteptarile mi-au fost depasite.
Situat in sud-vestul Transilvaniei, Tinutul Hategului este un tinut istoric si etnografic, inconjurat la sud de Muntii Retezat, la est si nord-est, de Muntii Sureanu, la vest, de Muntii Tarcu, iar la nord de Muntii Poiana Rusca. Tara Hategului este locul in care gasesti cele mai vechi biserici de piatra din Romania, monumente medievale bine conservate, dar si parcuri si rezervatii spectaculoase, precum Geoparcul Dinozaurilor, de la Sanpetru, locul în care au trait ultimii dinozauri pitici de pe planeta.
Astazi, o sa va enumar cateva atractii si obiective turistice, urmand ca, ulterior, sa revin cu informatii suplimentare sau povestile locurilor care mi-au miscat sufletul, in postari separate. Prezentarea o fac in ordinea in care le-am vizitat.
Asadar, daca aveti drum prin Tara Hategului si cateva zile la dispozitie, iata ce merita vazut:
1. Manastirea Prislop
Una dintre cele mai vechi si mai renumite asezari monahale din Transilvania, Manastirea Prislop se afla la poalele Muntilor Parang si Prislop si se presupune ca a fost ctitorita de Parintele Nicodim. Prin anul 1400, din motive necunoscute, Cuviosul Nicodim se stabileste pentru cativa ani la Prislop. Aici innoieste biserica si chiliile cu ajutoare de la Mircea cel Batran si aduna in jurul sau peste 30 de sihastri. Mai tarziu, in 1594, cand biserica ajunge o ruina, este refacuta din temelii de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca. In 1948 staretul manastirii devine Parintele Arsenie Boca, iar dupa ce salasul s-a transformat in manastire de maici, a ramas ca duhovnic, pana in 1959, cand comunistii au risipit obstea. Din 1976, Prislopul este manastire de maici. Tot aici, in varful colinei de langa manastire, inconjurat de copaci inalti, intr-un cadru ireal se afla si mormantul lui Arsenie Boca.
2. Castelul Corvinilor
Construit in secolul al XIV-lea de catre Iancu de Hunedoara pe o stanca, Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este realizat in stil gotic si este considerat unul dintre cele mai frumoase castele, facand parte din top 10 destinatii de basm din lume, alaturi de Castelul Bran.
3. Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Colonia Ulpia Traiana a fost întemeiata dupa cucerirea Daciei de catre imparatul Traian, intre anii 108-110. Forma era una obisnuita pentru acea vreme la romani, adica un patrulater cu laturile rotunjite, pe o suprafata de 32,4 ha. Zidul era construit din blocuri de piatra cioplite, imbinate cu mortar. Daca in interior se aflau cladirile administrative si religioase, in afara se aflau case, gospodarii, unele temple, precum si cimitirele. Numele complet al orasului era Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
4. Biserica de piatra de la Densus
Ridicata in secolul XIII, este cea mai veche biserica de rit bizantin in care inca se mai tin slujbe. Construita din piatra slefuita, coloane romane de sustinere si bolovani verticali adusi de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, biserica este o adevarata bijuterie si reprezinta punctul de atractie numarul unu in Tara Hategului. De altfel, cand intri pe poarta lacasului ai senzatia ca pasesti intr-o lume magica, cu flori, pomi fructiferi, morminte, iar in capatul tuturor acestora troneaza cladirea bisericii.
5. Sarmizegetusa Regia
Capitala Daciei, intemeiata in Muntii Orastiei, este o oaza de serenitate. A fost cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac, folosit de Decebal pentru apararea impotriva armatei romane. Dupa cucerirea Daciei si inglobarea ei in Imperiul Roman, capitala a fost mutata la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflata la peste 40 de km departare.
6. Geoparcul Dinozaurilor „Tara Hategului”
Aria protejata se afla pe teritoriul administrativ al orasului Hateg si pe cele ale comunelor: Baru, Densus, General Berthelot, Pui, Rachitova, Rau de Mori, Sarmizegetusa, Salasu de Sus, Santamaria-Orlea si Totesti.
In orasul Hateg se afla doua dintre reprezentarile dinozaurilor specifici zonei. Macheta in marime naturala a Balaurului Bondoc a fost realizata cu un accent deosebit pe detaliile stiintifice, de catre celebrul paleoartist canadian Brian Cooley, in colaborare cu sotia sa, Mary Ann Wilson. Balaurul Bondoc a fost descoperit in anul 2009 de paleontologul clujean Mátyás Vremir si este ruda pradatorului Velociraptor. Avand o lungime de aproximativ 1,8 metri si cu caracteristici anatomice deosebite, este un amestec intre un curcan urias si un pitbull.
7. Manastirea Colt
Situata in comuna Rau de Mori din judetul Hunedoara, Manastirea Colt face parte din seria de monumente si biserici ce ni le-au lasat mostenire neamul de cnezi Candea. Manastirea este printre primele lacasuri monahale ortodoxe romane, care inca mai este functionala. De altfel, la ora la care am vizitat-o preotul si doua maici luau parte la slujba de vineri seara. In varful muntelui din fata manastirii se afla si Cetatea Colt, cunoscuta noua din romanul lui Jules Vernes „Castelul din Carpati”.
8. Biserica cnezilor Candea din Santamaria Orlea
In sudul orasului Hateg, pe malul Raului Mare, se afla satul Santamaria Orlea. Cnezii Candea s-au aflat la conducerea Tarii Hategului intre secolele XIV – XV. Incepand cu secolul XV familia Candea isi schimba numele in Kendeffy, supunandu-se astfel autoritatilor maghiare si pastrandu-si averea. Biserica din Santamaria Orlea este construita din piatra bruta si piatra fatuita la muchii, cu ziduri inalte, cu portaluri si ferestre, cu coloane si chenare atent executate. Astazi, biserica apartine cultului reformat, dar asa cum am aflat de la ghidul ei, este loc de rugaciune nu numai acestui cult, ci si al credinciosilor calvini, catolici, greco-catolici, ortodocsi si neoprotestanti. Biserica din Santamaria Orlea constituie un monument medieval de o valoare deosebita, atat prin arhitectura sa, cat si prin pictura murala.
9. Rezervatia de zimbri Slivut din Hateg
In 1958, au fost aduse din Polonia doua exemplare de zimbri din Polonia. Acrestia numeau Podarek si Polonka, iar ulterior toti zimbrii nascuti in Romania au avut nume ce incepeau cu „Ro”, copiind modelul polonez. Este prima si cea mai mare rezervatie din tara noastra, iar parte din exemplarele nascute aici au fost trimise si in alte parti ale tarii.
Rezervatia de langa Hateg este o padure de 50 de ani formata din stejari, brazi si carpeni. Astazi, rezervatia adaposteste 7 zimbri, in timp ce in toata lumea au mai ramas 3 000 de exemplare.
credit foto: tinas.ro