Recunosc, e prima data cand fac acest sos. Mi-a fost bine, pana acum, si cu salata de vinete, si cu fasolea frecata cu ulei, asa ca la mama acasa, la Moldova. 🙂
Dar, cum colegele mele il gatesc in mod frecvent, mi-am zis sa incerc. De ce nu?!
Mai intai, am vrut sa aflu cate ceva despre istoria lui. La un search pe Google, am aflat ca Guacamole e un sos din avocado de origine azteca.
Cuvantul provine din limba spaniola din aguacate, adica avocado, si mole, adica sos. Sosul, in reteta originala, avea in componenta pasta de avocado si apa, in care se adaugau mirodenii. Astazi, reteta e un pic diferita.
Aztecii il considerau un adevarat afrodisiac. Daca ma intrebati pe mine, ar trebui ca pasiunea starnita sa fie ca un vulcan, astfel incat sa poti ignora mirosul de ceapa. 🙂
Ingrediente
O jumatate de legatura de patrunjel,
1/2 lime,
1 ceapa rosie,
1 ardei iute,
sare, piper,
5 rosii cherry,
3 avocado
Metoda de preparare
Am tocat marunt, pe rand, rosiile, patrunjelul, ceapa si ardeiul iute. Recunosc, am pus foarte putin si numai dupa ce i-am indepardat semintele. Acelasi lucru am facut si cu rosiile cherry. Semintele de rosii ar fi dat sosului o consistenta apoasa.
Am curatat avocado, i-am indepartat samburele si l-am stropit, imediat, cu zeama de la lime, pentru ca altfel ar oxida si si-ar schimba culoarea. Apoi, l-am zdrobit cu paleta pentru zdrobit cartofii de piure. Voi puteti folosi furculita, mojarul cu pisalog sau chiar un blender.
Toate ingredientele tocate, le-am amestecat foarte bine si le-am condimentat cu sare si piper.
Sosul Guacamole este garnitura perfecta pentru tortillas, quesadillas si chiar pentru carne fripta pe gratar sau la cuptor, dar eu il mananc cu paine prajita.
Pentru varianta audio, apasati PLAY:
…