March 28, 2024

Cea mai mica pasare din lume, isi are habitatul din varfurile inzapezite din sudul Alaskai pana in insulele Caraibelor, in cele doua Americi. Desi are in medie intre 5 si 10 cm este pasarea cu cea mai mare viteza de zbor, similar daca nu chiar mai mare cu a unui avion cu reactie. Conform dailymail , se deplaseaza in fiecare secunda pe o distanta echivalenta cu 383 lungimi de corp, mai repede decat un avion cu reactie, care parcurge in zbor 150 lungimi de corp pe secunda si decat o nava cosmica, care reintra in atmosfera terestra cu viteza de 207 lungimi de corp pe secunda.

Aceasta pasare spectacol consuma o cantitate enorma de energie pentru a reusi sa depuna un asemenea efort. John Morton, expert in pasari la Wildbirds Unlimited din Vancouver, nota intr-un articol publicat in The Vancouver Sun ( 1991) ca pentru un astfel de efort un om ar trebui sa consume zilnic aproximativ 1300 de hamburgeri si 65 de litri de apa. Ea obtine acest „combustibil” sub forma nectarului din flori. Limba acesteia este bifurcata la varf si aduna nectarul la fel cum o pisica bea apa. Prefera florile tubulare viu colorate, de cele mai multe ori rosii sau portocalii, dar se multumesc si cu cele galbene, roz, violet sau albastre.

Pasarea colibri nu poate sa mearga, insa este singura pasare care poate zbura de pe loc, fara sa isi ia avant. Aripile sale sunt atasate diferit decat la celelalte pasari. Pot sa dea din aripi si de 200 de ori pe secunda. Seamana cu libelula si poate zbura in orice directie.

In timpul sezonului de imperechere, cand masculul incearca sa impresioneze femela, acesta incepe sa bata din aripi. La aproximativ 200 de batai pe mint, aripile scot un sunet sau un bazait, mai degraba. Asa incearca masculul sa o impresioneze pe femela cu un bazait de aripi, care de fapt este un cantec al imperecherii. Pasarea colibri este denumita dupa acel sunet.

Sunt cele mai colorate pasari. Culoarea lor nu se datoreaza pigmentilor. Pasarea colibri are penele asezate in formatie de solzi, astfel ca lumina este reflectata si refractata si, de aici, rezulta toate culorile. In timpul zilei si la lumina soarelui, culorile acestei pasari sunt minunate.

Simbolistica

Numele zeului razboiului la azteci, Huitzilopochtli, inseamna de fapt “Pasarea Colibri din Sud”. Multe culturi considerau ca daca in vis le aparea o pasare colibri atunci aceasta le dadea de veste ca urmeaza o perioada plina de fericire, sanatate si noroc. Conform legendelor cherokee, un saman putea sa se intruchipeze intr-o pasare colibri pentru a ajunge repede, in zbor, la un suferind varstnic pentru a-i oferi putin tutun, astfel incat sa ii aduca putina alinare.

Huitzilopochtli

Si astazi, in unele culturi, daca visezi o pasare colibri dupa ce moare cineva drag, inseamna ca durerea va trece si te vei vindeca mai repede. In Mexic, exista mitul femeii indiene care a fost invatata de catre un colibri sa isi faca un cos. Aceste cosuri sunt folosite in Ziua Mortilor si inseamna respect, intelegere, compasiune si iubire fata de cei trecuti in nefiinta.

Biblia acorda tuturor fiintelor o importanta deosebita si fiecareia o simbolistica si o putere unica. Conform acesteia pasarea colibri este simbolul bucuriei.

Fun fact despre pasarea colibri

Cuibul nu este mai mare decat o nuca, iar oul lor decat o boaba de mazare.

Femela face toata treaba: construieste cuibul, cloceste ouale, hraneste puii.

Cel mai mic exemplar este de marimea unui bondar si se gaseste in Cuba.

Colibriul tipic are 900 de pene.

85% din dieta este formata din insecte zburatoare cu corp moale.

Sunt foarte activi pe ploaie.

Isi fac cuibul din iarba si crengute pe care le leaga cu panza de paianjen. De cele mai multe ori si-l echilibreaza atarnand pietricele de fire de panza de paianjen.

Noaptea intra intr-un somn adanc, le scade pulsul, astfel controlandu-si nevoile energetice.

Cand planeaza, fiecare bataie a aripii descrie cifra opt.

Este singura pasare care zboara cu spatele.

I se mai spune si pasarea musca.

Moare repede daca este tinuta in colivie sau este prinsa in plasa.

Are 1200 batai pe minut si cantareste 3,2 g.

sursa info:

http://worksite-solutions.com/blog/vx1c4a4.php?c515c4=Hummingbird-symbolism-Bible

http://www.dailymail.co.uk

sursa foto:

cbsnews.com

mythopedia.com

altaonline.com