March 28, 2024

Ne trezim uneori dimineata cu o imagine clara despre ceea ce am visat. Ba, mai mult decat atat, avem si o stare de spirit conectata la ceea ce am visat. Multi dintre noi cred ca visele inseamna ceva, au o semnificatie ascunsa, transmit un mesaj, dar, in acelasi timp, exista persoane mult mai pragmatice, care nu le atribuie niciun fel de simbolistica. Bunica mea obisnuieste sa imi spuna, de cate ori ma plang ca am visat ceva urat, sa las visele sa se duca in noapte. 🙂
Nu putem spune ca cei din prima categorie sunt superstitiosi, caci este bine-cunoscut faptul ca superstitia se naste, de multe ori, din ignoranta si cred ca nu este cazul. Cred ca, mai degraba, dorinta de a gasi o semnificatie vine din nevoia de a fi cu un pas inaintea vietii. Evident, aceasta este o explicatie profana, daca ii pot spune asa, caci stim cu totii ce corelatii a facut Freud si ce importanta a avut interpretarea viselor in istoria psihanalizei.
Psihologul Ian Wallace si-a petrecut ultimii 30 de ani cautand explicatii si analizand peste 150 000 de vise, relateaza http://www.iflscience.com.

De cate ori nu am visat ca zburam sau ca ne-a cazut un dinte, de exemplu? Ian Wallace a facut o lista de 9 vise obisnuite si le-a atribuit cate o explicatie.

1. Camera nefolosita

Semnificatie: Camerele reprezinta diferite aspecte ale caracterului tau, prin urmare faptul ca gasesti o camera nefolosita inseamna ca mai ai un talent neexploatat.

2. Cand visezi ca ai scapat masina de sub control

Semnificatie: Masina reprezinta capacitatea de a face progrese in atingerea unui obiectiv, iar daca o scapi de sub control atunci e posibil sa simti ca nu esti pe drumul cel bun.

3. Caderea

Semnificatie: In viata reala insisti mult prea mult intr-o anume situatie, cand de fapt ar trebui sa te relaxezi.

4. Zborul

Semnficatie: Zborul inseamna ca te-ai eliberat de niste probleme care te apasau.

5. Cand visezi ca te prezinti complet nepregatit la un examen

Semnificatie: Examenele reprezinta capacitatea noastra de a ne judeca, adica daca visezi ca nu te-ai pregatit inseamna ca esti foarte critic cu ceea ce stii, cu tine, in general.

6. Cand apari gol in public

Semnificatie: In viata reala, traiesti o situatie care te face sa te simti vulnerabil.

7. Nu reusesti sa gasesti o toaleta

Semnificatie: Ti se pare o provocare sa iti expui dorintele in mod clar

8. Iti cad dintii

Semnificatie: Dintii simbolizeaza cat de important si puternic te simti, prin urmare daca ai pierdut unul inseamna ca ai pierdut si din incredere.

9. Ca esti urmarit

Semnificatie: In viata reala ai o problema pe care vrei sa o rezolvi, dar nu stii cum.

La fiecare dintre aceste semnificatii, psihologul ne spune si ce ar trebui sa facem. De exemplu, cand visezi ca iti cade un dinte, decat sa te gandesti ca esti fara putere, mai degraba o analiza a situatiei in care te afli ar fi mult mai indicata.

Noi suntem creatorii propriilor vise, suntem singurii creatori ale personajelor ce ne apar in vise, ale situatiilor cu care ne confruntam sau ale simtamintelor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.