April 26, 2024

   Florica Maria Sas nascuta la Aiud in 1841, ramane orfana la numai 7 ani. Dupa cativa ani de pribegie alaturi de niste rude indepartate, ajunge intr-un harem din Imperiul Otoman. La 17 ani este dusa la un targ de sclavi din Vidin. Se spune ca Pasa din Vidin a vrut sa o cumpere. Numai ca o vede Sir Samuel White Baker si impresionat de frumusetea tinerei, o cumpara inaintea acestuia. Fug amandoi la Bucuresti, apoi o perioada traiesc in Dobrogea. Din acest moment devin nedespartiti. La rugamintile lui Sam Baker, consulul din Constanta ii emite Floricai primul pasaport pe numele Florence Barbara Maria Finnian. Apoi, amandoi pleaca spre Anglia. Din acest moment viata Floricai se schimba radical. Samuel Baker era un cunoscut si apreciat explorator al vremii.  Cei doi pleaca in Africa sa exploreze izvoarele Nilului. In urma acestei explorari Florence capata si denumirea de “Doamna Nilului”. Expeditia a fost un succes, iar Samuel Baker este innobilat. Cei doi, Florence si Samuel, se casatoresc, astfel ea devine Lady Florence.

In expeditiile lor, Florence devine indispensabila. Cand s-au cunoscut ea stia deja 4 limbi: româna, maghiara, germana și turca, ulterior invatand si engleza, araba și kiswahili. Cunostintele legate de lumea otomana si musulmana, diplomatia sa ii ajuta foarte mult, reusind acolo unde alti exploratori au dat gres. Sir Samuel Baker este atat de apreciat incat este numit guvernator al zonelor de astazi  – Sudanul de Sud si Uganda.

In 1874 se intorc in Anglia si traiesc in conacul de la Sandford Orleight, în Devon pana la sfarsitul vietii. Desi in cele din urma societatea engleza o accepta pe Lady FLorence, aceasta nu va fi recunoscuta niciodata de Regina Victoria.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.