April 20, 2024

Balta Alba – Aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta…alba.

Baneasa – Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni – Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci, nici el, nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni. La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact, o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu se stie daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina – Probabil e doar o legenda, asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor. Astfel, Colentina vine de la “colea-n-tină” – cu referire la locul baltit unde Matei Basarab s-ar fi batut cu turcii. O vreme, s-a numit si “Olintina”.

Cotroceni – Numele vine de la “a cotroci”, “cei care “cotrocesc”. Un vechi regionalism care inseamna “a cotrobai”, “a scotoci”, “a scormoni”.

Crangasi – Etimologia este evidenta. Candva, aici era o prelungire din Codrul Vlasiei – un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Dealul Spirii – Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi, ce i se mai zicea si “Spirea”, care a ridicat in 1765 pe Dealul Lupestilor o biserica: Spirea Veche.

Dristor – Numele vine de la Silistra, caruia i se mai spunea si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie, prin locul care inainte se numea “Gura Lupului” trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra – provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei – Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari – paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina “Ferentarius” – Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.

Floreasca – dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii

Ghencea – provine din limba turca. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din Garda Domneasca. In acest loc s-a ridicat o biserica, Biserica Ghencei.

Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor

Lipscani – din slava – Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest “loc cu tei” este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari – In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici “Pirotehnia Armatei”

Pantelimon – isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova -Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan – Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan – isi ia numele de la fabrica de ciment “Titan” construita la inceputul secolului XX

Vitan – De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: “In ocolul orasului, spre nord, este campia Vitanului, unde vitele orasenilor isi aveau pasciunea”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.