April 25, 2024

Noaptea lui Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine pe la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti. Le lasa in ghete dulciuri si alte daruri, insa pe copiii lenesi si neascultatori tot el ii pedepseste.
E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la vedere.

Nascut in secolul al treilea, la nord de Bethleem Mos Nicolae a fost crescut de parintii lui in spirit crestin. Dupa moartea acestora si-a folosit mostenirea numai in scopuri umanitare, ajutandu-i pe cei nevoiasi si suferinzi. A fost numit episcop de Myra si a ramas cunoscut ca protecor al copiilor dar si a marinarilor si corabiilor. A murit la 6 Decembrie 343 in Myra si a fost inmormantat in catedrala bisericii sale, unde se spune ca moastele sale emana un miros dulceag si au dus la formarea unei substante lichide ce ar avea puteri tamaduitoare.Astfel credinta in Nicolae s-a adancit. Aniversarea mortii sale a devenit zi de sarbatoare, respectiv Ziua Sfantului Nicolae.

Mos Nicolae in lume

In Franta, legendele fac referire la rapirea a trei copii de catre un macelar. Sfantul Nicolae s-a rugat mult si i-a ajutat pe parinti sa-si recupereze copiii intregi. De atunci a devenit patronul copiilor si al scolarilor.

Dupa o calatorie in Tara Sfanta, incercand sa mearga pe urmele lui Isus, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut pe mare si corabia statea gata sa se rupa. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au ramas surprinsi de oprirea neasteptata a furtunii. De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.

Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane din orasul sau, aducandu-le zestre, noaptea, fara sa fie vazut. Casa in care traiau cele trei surori era una foarte saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va imbogati. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Noaptea, pe furis, Sfantul Nicolae a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut si in urmatorii doi ani. Cele doua fete casatorindu-se pe rand.

Obiceiuri de Mos Nicolae

In Danemarca, copiii il intampina pe mos cu budinca de orez pentru a fi mancata de elfi, cei care il ajuta pe Mos la aducerea darurilor. In Hawaii, mosul coboara din barca, iar in Republica Ghana el vine din jungla.
La noi, in noaptea de 5 decembrie, Mos Nicolae vine pe un cal alb simbolizand apropierea primilor fulgi de nea si lasa cadouri copiilor cuminti, dar si nuieluse frumos colorate, iar cei care au fost mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata cu scopul de a le aminti de o eventuala pedeapsa. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.