March 19, 2024

 Manuscrisul lui Voynich nu are data sau autor. Lucrarea contine 232 de pagini impecabile, scrise fara greseli, intr-un limbaj necunoscut. In ea apar oameni ciudati si plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scalda intr-un lichid nemaiintalnit si in jurul textelor indescifrabile se gasesc semne zodiacale fara corespondent. Cartea se afla momentan la Yale, cercetatorii cazand de acord ca este cel mai bizar document descoperit vreodata.

Asemenea moai-lor din Insula Pastelui, celelalte civilizatii au avut propriile statuete sau sculpturi ciudate, fara ca nimeni sa stie la ce au servit de fapt. In Costa Rica s-au gasit aproximativ 300 de sfere din piatra, unele ajungand pana la 16 tone. Pentru ca plantatiile de bananieri se extindeau, oamenii au intrat cu buldozerele in jungla prin 1930 si au dat peste aceste structuri aproape perfecte. Nimeni nu stia de unde provin, dar studiile ulterioare au pretins ca ele au fost sculptate de bastinasii aflati aici inainte de invazia spaniolilor. Nu s-au descoperit carierele din care ele au fost sapate. Oamenii au crezut ca sferele contin aur, boabe de cafea sau chiar copii. Pe multe dintre cele mai mici le-au spart cu dinamita, insa nu au gasit nimic. Guvernul a intervenit pentru a le proteja si astazi stau prin muzee sau chiar pe locurile unde au fost gasite initial. S-a spus chiar ca ele ar proveni de pe Atlantida…

Pe 30 iulie 1908, in inima Siberiei, la Tunguska, s-a intamplat ceva incredibil. Cu o forta uriasa care a fost inregistrata si de catre un institut din Anglia, ceva a culcat la pamant hectare intregi de copaci, asezandu-i intr-un model concentric pe pamant. Cativa rusi au vazut o lumina albastra, dar nimeni nu a indraznit sa se apropie de loc. Cercetarile ulterioare nu au gasit absolut niciun fragment de meteorit sau cometa, totul ramanand invaluit in mister…

Bateriile, produse care ne alimenteaza multe electronice sau electrocasnice, se pare ca nu au un punct de plecare chiar recent. Langa Bagdad, exista un sit numit Khuyut Rabbou. Acolo s-au gasit niste vase din argila, care contineau cilindri din cupru si fier, capabili sa stocheze electricitate. Cercetatorii au datat acele relicve si au ajuns la concluzia ca sunt acolo din anul 200 i. Hr. S-au gasit vase asemanatoare si in Egipt, intrebarea care se pune fiind: la ce erau ele folosite? Multi spun ca aceste vase erau ascunse in statui si ii “curentau” pe cei care atingeau statuile, facandu-i sa creada mai mult in puterile zeilor…

In regiunea Baigong din China au fost descoperite trei deschizaturi triunghiulare in varful unui munte, continand numeroase structuri metalice ce seamana cu niste tevi. Unele tevi au pana la 40 de centimetri in diametru si merg fie in adancul muntelui, fie intr-un lac cu apa sarata din apropiere. Nimeni nu le stie originea si la ce ar putea ele servi.
Ce anume reprezinta tevile din muntele Baigong si din lacul Toson? Ele au fost descoperite mai demult, insa abia in 2002 cercetatorii chinezi au inceput sa le dea atentie. In mod surprinzator, ele au fost datate si sunt mai vechi decat perioada in care omul a inceput sa prelucreze metalul. Momentan, la Baigong se poate ajunge in scopuri turistice.

In 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era bulversata de un eveniment ce poate fi considerat chiar inspaimantator. In vara acelui an, in zona ecuatoriala a oceanului Pacific s-au inregistrat sunete extrem de puternice, captate de microfoane aflate la 5000 de kilometri distanta. Semnalele au fost accelerate de 16 ori, obtinandu-se un sunet care, spun cercetatorii, pare a fi scos de un animal. NOAA a pus chiar spectrograma si sunetul inregistrat pe site, dar misterul ramane neelucidat. Ce animal submarin, inca nedescoperit de om, ar putea emite asemenea zgomote?

Calculatoare de zeci de tone, ceasuri astronomice si mecanisme incredibile. Astronomia era in centrul atentiei in trecut, primele instrumente mai complexe apartinand unui secol 14 plin de descoperiri. La o scufundare intamplatoare, a fost gasit insa un mecanism care apoi a fost studiat timp de mai multe decenii. El cuprindea aproximativ 80 de roti si indica cu o precizie excelenta pozitia soarelui, a lunii, a planetelor, putand sa prezica o eclipsa de luna sau de soare, cu o acuratete care i-ar face astazi invidiosi pe multi cercetatori moderni. Si, acel “calculator de buzunar” a fost datat ca fiind construit in perioada 150 – 100 i. Hr. Existau chiar mai multe astfel de Antikythera. Chiar dupa studii indelungate, inca nimeni nu stie cu exactite la ce au servit aceste mecanisme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.