March 29, 2024

Odata ce trecem de 40 de ani, corpul nostru incepe sa se modifice. Pierdem din masa musculara, ne ingrasam, ne indreptam spre menopauza sau andropauza, iar riscul unor afectiuni ca diabetul, hipertensiune sau artrita este destul de mare.

Cu siguranta, alimentatia joaca un rol foarte important, doar ca nu mai este suficienta. Trebuie sa ajutam organismul sa functioneze cat poate de bine. Evident ca trebuie sa facem acest lucru numai la indrumarea unui specialist, in urma unor investigatii si in functie de carentele fiecaruia, sa suplinim cu cateva vitamine si minerale, cum ar fi Vitamina B12, Calciu, Potasiu, Omega 3.

Iata cum ajuta ele organismul:

Vitamina B12

 photo egs.jpg

Esentiala pentru buna functionare a creierului si circulatia sangelui, Vitamina B12 o gasim si in carne si produse animale cum ar fi puiul, pestele, lactatele si ouale. Pentru tineri si copii e suficient consumul acestor alimente, insa dupa 40-50 de ani organismul nostru nu mai absoarbe foarte bine nutrientii si atunci medicii recomanda folosirea de suplimente.

Calciu

 photo tofu.jpg

Calciul foloseste atat oaselor, cat si muschilor si inimii. De fapt, asigura echilibrul organismului. Oasele noastre absorb necesarul de calciu din alimentatie, iar organismul isi completeaza deficitul din oase si din acest motiv dupa 30 de ani oasele noastre sunt mai fragile. Asadar, o dieta bogata in lactate, tofu, sardine, broccoli, migdale sau spanac ar trebui sa fie suficienta, iar daca nu, la recomandarea medicului specialist putem completa cu pastile.

Vitamina D

 photo sun.jpg

Studiile medicale au relationat deficienta de vitamina D cu o serie de boli precum diabet, boli de inima, scleroza multipla sau cancerul de colon si san. Fara aceasta vitamina calciul nu este absoarbit de organism. Pe langa alimentatie, adica un consum regulat de cereale si lapte, este necesara si expunerea la soare. Cu toate acestea, exista persoane care nu reusesc sa mentina un nivel optim de vitamina D si atunci medicii le prescriu suplimente de vitamina D3 – un tip de vitamina care are compozitia cea mai apropiata de soare.

Magneziu

 photo nuts.jpg

Este cunoscut faptul ca magneziul mentine constanta tensiunea arteriala, controleaza nivelul glucozei din sange si relaxeaza muschii. Carenta de magneziu poate provoca inflamatii de tot felul, boli de inima si diabet. Magneziul este usor absorbit de organism din nutrienti. Asadar, cu o dieta echilibrata care sa contina si legume cu frunze verzi, fasole, soia, nuci si avocado. Consumate in exces nu provoaca probleme grave de sanatate, dar pot avea efecte secundare, cum ar fi: crampe, greata, diaree.

Potasiu

 photo baked-sweet-potato.jpg

Cercetatorii din domeniul medical au aratat ca persoanele care consuma alimente bogate in potasiu au un risc scazut de accident vascular. Nu conteaza varsta. Oricand potasiul este binevenit pentru organism. Il gasim in banane, cartofi dulci, boabe de fasole si linte. Mare atentie insa: suplimentele de potasiu trebuie luate numai la recomandarea unui medic, pentru ca excesul de potasiu poate deteriora tractul gastrointestinal si inima, provocand aritmii.

Omega 3

 photo fish_1.jpg

Desi, tehnic, nu este o vitamina, Omega 3 are o importanta deosebita pentru sanatatea noastra. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reglarea nivelului colesterolului LDL (colesterolul rau), dar are un rol foarte important in imbunatatirea memoriei. S-a demonstrat ca persoanele cu un nivel crescut de Omega 3 in sange, au mintea mai ascutita, obtinand rezultate exeptionale la testele la care au fost supuse, o capacitate de planificare ridicata, precum si o exceptionala gandire abstracta. Omega 3 o gasim in peste, nuci, seminte de in si frunze. Daca aveti nevoie de suplimente, doar doctorul va poate spune.

Probioticele

 photo probiotice.png

Ca si Omega 3, probioticele nu sunt vitamine sau minerale, insa au un rol important in buna functionare a organismului. Le regasim in lactate si produse fermentate.

Continutul tuturor articolelor este unul informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomand sa consultati un medic specialist.

credit foto: www.terra.com.br; www.mashed.com; www.aheadofthyme.com; scroll.in; blog.vegis.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.