March 19, 2024

Situata in Districtul Cultural Binhai in orasul Tinajin din nord-estul Chinei, biblioteca a fost realizata in numai 3 ani de catre firma olandeza MVRDV in colaborare cu Institutul de Design si Planificare Urbana din Tianjin si se intinde pe o suprafata de aproximativ 34 000 de metri patrati.

Biblioteca pune la dispozitia iubitorilor de lectura 1,2 milioane de carti, asezate pe rafturi dispuse de-a lungul unor terase multiple, suprapuse, care creaza un efect vizual uluitor, intr-un ambient nu doar futurist, ci si practic si placut. Astfel, dispusa pe 5 etaje, este impartita in 3 zone: prima – zona de lectura, a doua, cea de recreere, intalniri, socializare si birouri, in timp ce ultima zona este destinata tehnologiei, fiind o zona in care se gasesc calculatoare sau incaperi cu utilitate audio/video.

Cladirea impresioneaza nu doar prin dimensiune, ci si prin designul inovativ. Biblioteca mai este denumita si „Ochiul din Binhai”, pentru ca privita de la distanta creeaza impresia ca un ochi gigantic se afla in cladire, datorita unei forme sferice din centrul acesteia, formand iluzia unei pupile. Este, probabil, simbolul unei priviri curioase in spatele careia se afla o minte insetata de cunoastere.

surse: www.dailymail.co.uk; www.telegraph.co.uk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.