Din punct de vedere religios, astazi se sarbatoreste vestea cea buna adusa Fecioarei Maria de catre trimisul lui Dumnezeu, ingerul Gavriil: „Bucura-te, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei, caci ai aflat har de la Dumnezeu. Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea, si Sfantul care se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema”.
Cum se intampla cu mai toate sarbatorile religioase si sarbatoarea Bunei Vestiri aduce cu ea o serie de datini, superstitii si obiceiuri. Asadar, Buna Vestire se mai numeste si Blagovestenie sau Ziua Cucului.
Povestea cucului spune ca, demult, Cucu avea pene de aur. El o iubea nespus pe soata lui, Sava, doar ca aceasta s-a indragostit de privighetoare. Afland, Cucul o paraseste. Doar ca Sava regreta momentul de ratacire si il roaga pe Cuc sa ii spuna unde se duce, ca sa vina dupa el. Acesta ii spune doar ca va fi plecat de la Blagovestanie pana la Sanziene. Asadar, de Buna Vestire cucul incepe sa cante, doar ca nu e el ci soata lui, Sava, care-l tot striga de astazi pana la Sanziene.
Primul cantec al cucului trebuie sa te gaseasca imbracat in haine curate, vesel, cu stomacul plin si bani multi in buzunar dar si in relatii bune cu toata lumea din jur. Se zice ca, daca primul “cucu” este auzit pe stomacul gol, din partea stanga sau din spate, e semn rau iar peste an vei avea necazuri.
Traditia spune ca in aceasta zi oamenii nu trebuie sa se certe si nici sa fie suparati unii pe altii, pentru ca vor avea necazuri mari peste an. In unele zone ale tarii, exista obiceiul ca, de Buna Vastire, copacii sa fie amenintati cu toporul si sa fie stropiti cu tuica, fiindca numai asa, de teama de a nu fi taiati, copacii vor avea roade bogate.
In aceasta zi nu se pun oua sub closca deoarece se crede ca puii vor iesi cu doua capete si patru picioare. Ouale ouate in ziua de Buna Vestire cica nu sunt bune de mancat, de aceea se arunca.
Daca in ziua de Buna Vestire va fi ceata, primavara va fi calduroasa. In popor exista credinta ca asa cum este vremea ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti.
Se crede ca, la o asa de mare sarbatoare, cum este Blagovestenia sau Ziua Cucului, e bine ca pe pragul casei sa se puna paine si sare pentru hrana ingerilor care vor veghea locuinta de-a lungul anului.
In ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa pentru ca toti pestii din apa respectiva ar putea muri.
In aceasta zi, este dezlegare la peste. Toti crestinii trebuie sa manance peste pentru ca in cursul anului sa fie “ca pestele in apa.”
sursa foto: es.wikipedia.org