April 20, 2024
June Miller

Putin stiu ca muza absoluta a lui Henry Miller este din Bucovina.

Nascuta intr-o familie de evrei, Juliet Edith Smerth emigreaza in Statele Unite, impreuna cu familia in 1907, la numai 5 ani.
Aproape intreaga viata si-o petrece la New York, Paris si in Arizona, locul in care traia fratele ei, unde a si murit.

June Miller
June Miller
O femeie de o frumusete exotica, dansatoare si ulterior actrita, il intalneste pe Henry Miller la 21 de ani, care se indragosteste de ea iremediabil si pentru care isi paraseste sotia si copilul.
Ii devine muza pentru multe din operele sale, printre care: Tropicul Racului, Tropicul Capricornului, Sexus. Femeia, ce purta numai rochii de catifea si ruj rosu-sangeriu, bisexuala si cu o viata aventuroasa, dar si misterioasa, in acelasi timp, nu l-a inspirat doar pe Miller, ci si pe faimoasa scriitoare, Anais Nin. Cei trei au format un triunghi amoros, ce a scandalizat societatea pariziana de la finalul perioadei interbelice. Anais Nin ne-o prezinta la randu-i in Henry si June, Incest si Jurnalul. Aceasta devenise obsedata de farmecul, viata si sexualitatea lui June, dar si intrigata de cuplul Henry-June, determinand-o, in cele din urma, sa isi largeasca orizonturile sexuale.

Desi si-a exprimat dorinta de a-si publica insemnarile despre viata ei, June Miller nu a reusit niciodata sa faca acest lucru. In schimb, viata ei tumultoasa a fost o bogata sursa de inspiratie pentru scriitori sau regizori din secolul trecut.


Henry & June (1990) – regizor Philip Kaufman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.