April 25, 2024

Pentru ca pestii din acvariu sa se dezvolte in mod natural, apa din bazin trebuie sa aiba o temperatura potrivita. Valoarea temperaturii depinde de trasaturile caracteristice ale fiecarei specii de pesti in parte. De retinut este faptul ca temperatura apei trebuie sa fie constanta si depinde de fiecare sezon in parte. In cazul in care temperatuare prezinta variatii, acestea pot cauza sanatatii pestilor.

In sezonul cald, apa din acvariu poate ajunge pana la o temperatura de pana la 32 °C. De aceea este indicat ca apa sa fie racita pana la temperatura optima, pentru ca pestii sa nu se imbolnaveasca. Incalzirea apei cauzate de temperaturile ridicate din mediul inconjurator poate cauza un nivel scazut de oxigen. Insuficienta de oxigen poate cauza imbolnavirea pestilor, cel mai mare risc avandu-l acvariile cu specii de pesti de apa sarata. Pentru a evita incalzirea in exces a apei din acvariu, se recomanda utilizarea unui racitor. Pentru a da randamentul dorit, racitorul trebuie sa fie special conceput pentru tipul de apa din acvariu (sarata sau dulce),dar si pentru dimensiunea acvariului. Este important acvariul sa fie amplasat intr-o incapere deschisa, departe de razele solare sau UV, iar racitorul sau chiller-ul, cum este cunoscut de specialisti, sa fie amplasat la o distanta apreciabila de perete pentru a permite aerului sa circule, iar aparatul sa nu se supraincalzeasca.

acvarii 1

In conformitate cu trasaturile fiecarei specii de pesti, temperatura apei trebuie sa aiba o valoare constanta de pana la 27 °C. Pentru a obtine valoarea ideala a temperaturii pe toata perioada sezonului rece, se utilizeaza un incalzitor. Acesta permite setarea unui nivel optim de temperatura, oprindu-se in momentul in care temperatura apei a ajuns la valoarea potrivita.In functie de dimensiunea bazinului, incalzitorul trebuie ales cu atentie pentru ca apa sa fie incalzita adecvat. Pentru un randament ridicat, se recomanda ca incalzitorul sa fie curatat si spalat periodic datorita sedimentelor din apa ce se pot depune pe acesta. Daca incalzitorul este intretinut corect, procesul de incalzire va fi usor de finalizat.

acvarii 2

Atat racitoarele, cat si incalzitoarele sunt categorisite dupa puterea de functionare, masurata in Watti. In general, puterea acestora este indicata pe cutie. In cazul in care valoarea nu este mentionata pe cutia produsului, alegeti aparatul de racit sau incalzit dupa regula: 1 watt = 1 litru apa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.