March 31, 2023

1. PAMUKKALE – TURCIA

Sau Castelul de Bumbac, in traducere din turca. Zona a gazduit in trecut orasul antic Hierapolis , iar unele din mormintele vechii asezari au devenit parte din priveliste. Etericul peisaj este format dintr-o serie de travertine (n.r. varianta de calcar de precipitatie cu structura cavernoasa, de culoare alba sau galbuie, formata din aragonit si/sau calcit fibros radiar. Se utilizeaza ca piatra ornamentala. La noi se exploateaza la Borsec si Borz, printre altele) si izvoare termale, dand impresia unui alb imaculat.

2. TURNURILE DE GHEATA DE PE MUNTELE EREBUS – ANTARCTICA

Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi de pe Pamant. Se ridica la aproape
4 kilometri peste nivelul marii si formeaza in mod permanent noi si noi cercuri vulcanice, prin scurgerea continua de lava. Gazul vulcanic extrem de fierbinte care iese prin crapaturile si craterele vulcanului a format un sistem de pesteri de gheata pe toata suprafata muntelui.

3. GHEIZERUL DIN NEVADA , SUA

Poate parea un peisaj desprins de pe o alta planeta sau din platoul unui film SF, insa, in realitate, acest peisaj exista pe Terra, mai exact in Nevada , SUA. Gheizerul este situat in Hualapai Valley , langa Gerlach. Insa este un fenomen natural putin vazut de publicul larg si asta pentru ca terenul pe care s-a format este proprietate privata. Poate fi observant numai de la distanta, de pe State Road 34. In 1916, proprietarii pamantului au forat, in speranta ca vor gasi apa si vor transforma zona desertica intr-una agricola. Au gasit apa, iar metoda a functionat timp de zeci de ani. Insa forajul a ajuns pana la un “sac” de apa termala, iar rezultatul a fost acest geizer.

4. ROCILE “CORT” KASHA KATUWE – NEW MEXICO , SUA

Devenite monument national al Americii, rocile s-au format prin erodarea formatiunilor rezultate in urma eruptiilor vulcanice de acum 6-7 milioane de ani. Desi sunt uniforme, rocile variaza in inaltime.

5. VALEA LUNII – ARGENTINA

Ischigualasto sau “locul in care pui luna” este o vale izolata din Argentina . Este impanzita de roci circulare, “sculptate” de vantul puternic, care arata ca niste bile uriase. Zona, in trecut extrem de fertila, este acum arida si contine atat de multe fosile de plante si animale incat a devenit o destinatie obisnuita pentru paleontologii din toata lumea.

6. FORMATIUNEA GEOLOGICA DANXIA – CHINA

Fenomenul geologic poate fi vazut in mai multe parti din China . Imaginea de mai sus este
facuta in Zhangye, provincia Gansu . Danxia – care in chineza inseamna “nor rosiatic” – este
un tip de gresie rosie care s-a erodat in timp, dand nastere unor stanci cu forme ciudate.

7. FANTANA FERMECATA – PARCUL NATIONAL CHAPADA DIAMANTINA , BRAZILIA

Paco Encantado sau Fantana Fermecata se afla in Bahia, la aproximativ 400 de kilometri de capitala acestei regiuni, Salvador . Fantana gigant are 36,57 de metri adancime, iar apa este atat de curata incat poti distinge rocile si trunchiurile de copac stravechi. Lacul este protejat natural datorita ecosistemului rar si delicat.

8. PADUREA DE STANCI – CHINA

Shilin, termenul chinezesc pentru padure de roci, este un exemplu impresionant de topografie carstica. Rocile sunt de fapt piatra de var erodata de apa. Este cunoscut inca de pe timpul dinastiei Ming, ca prima minune a lumii.

9. WULINGYAN , HUNAN – CHINA

Minunea geologica este formata din peste 3.000 de carsturi de piata de var. Peisajul este impanzit de cascade impresionante si unele dintre cele mai mari pesteri in piata de var din Asia.

10. SALAR DE UYUNI – BOLIVIA

Este una dintre imaginile emblematice ale Boliviei – un desert masiv de sare in mijlocului Altiplano (n.r. platoul inalt din Anzii Cordilieri). Desertul, exterm de intins, reflecata razele soarelui in asa fel incat formeaza iluzia unei oglinzi in care se reflecta cerul. In desert se afla mai multe lacuri de culori ciudate, produse de depozitele de minerale din zona.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: