Cele mai frumoase gradini din lume

1. Gradina Giverny, Franta.

Claude Monet, fermecat in timpul unei calatorii de frumusetile micutei localitati Giverny, decide sa cumpere aici o casa, in jurul careia va amenaja gradina.Gradina din Giverny avea sa fie modelul apreciatelor opere “Iazul cu nuferi” si “Nuferi, armonie verde”. Gradina lui Claude Monet a fost deschisa publicului abia in 1980, dupa 54 de ani de la moartea pictorului, atunci cand lucrarile de restaurare au luat sfarsit.

2. Grădinile Keukenhof, Olanda

In apropiere de Amsterdam , in orasul Lisse, se afla cea mai mare gradina cu cea mai impresionanta varietate de lalele din lume. Ideea de a realiza aceasta gradina a apartinut maiorului de Lisse in anul 1949. Acesta a colaborat cu numerosi gradinari autohtoni, dar si straini, cu scopul de a crea o expozitie de flori in aer liber unde sa fie prezentate ultimele soiuri hibride de lalele obtinute prin diverse incrucisari. Deschisa doar doua luni pe an, aprilie si mai, are peste 32 hectare si cuprinde peste 7 milioane de plante; este una dintre cele mai fotografiate gradini din lume.

3. Mirabell Gardens , Austria

In apropierea casei lui Mozart, intre fortareata Hohensalzburg si catedrala Salzburger, se afla minunata Mirabell Gardens , considerata a fi cea mai frumoasa gradina amenajata in stil baroc din Europa. Mirabell Gardens dateaza din anul 1689, insa singura care si-a pastrat pozitia initiala este partea centrala, numita si ”marele parter”. In mica piateta din centru, o fantana arteziana va va atrage atentia: Fantana lui Pegas locul in care au fost filmate cateva scene din filmul ”Sunetul muzicii”.

4. Grădina Boboli, Italia

Gradina Boboli a fost construită în spatele palatului Pitti, reşedinţa familiei Medici, din ordinul lui Cosimo de Medici pentru sotia sa Eleonora di Toledo. Gradina formează un parc celebru în Florenţa, reprezentand astazi unul dintre cele mai interesante muzee din oras, cu o colectie de sculptura din secolele XVI – XVIII. In arta gradinilor Gradina Boboli si-a gasit cea mai frumoasa expresie, chiar in comparatie cu gradinile din alte tari europene.

5. Grădina Rikugien, Japonia

Rikugi in limba japoneza inseamna “grădina celor 6 poezii”, gradina reproducand în miniatură 88 de scene din poeme japoneze celebre. Parcul a fost construit in anul 1695 de Yanagisawa Yoshiyasu, din ordinul celui de al cincilea shogun Tokugawa Tsunazoshi, şi terminat în 1702. În anul 1938 a fost donat oraşului Tokyo.

6. Grădina Exbury, Anglia

Lionel Nathan de Rothschild si-a dedicat timpul (si resursele financiare) pentru a crea o gradina care avea sa ajunga una din cele mai frumoase zone impadurite din tara . In 1919, Lionel Nathan de Rothschild cumpara proprietatea de la Exbury, pe acea vreme, o simpla zona izolata. Zona are clima temperata, ploile cad moderat, iar pamantul cu pH acid este ideal pentru cultivarea de rhododendroni (marea sa pasiune, domeniul fiind faimos pentru colectia de rhododendroni, azalee si camelii, care infloresc primavara intr-o explozie de culori).

7.  Gradina Teoriei Cosmice (The Garden of Cosmic Speculations ), Scotia

O grădina privată din zona Scoţiei, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 ha, una dintre cele mai originale si importante gradini ce apartin secolului XXI. Gradina Teoriei Cosmice este este o uniune între natura terestră şi conceptele fundamentale ale fizicii moderne (mecanică cuantică, teoria complexităţii etc). Creatorilor ei, Charles si Maggie Jencks, le-au trebuit 15 ani pentru a o termina. Grădina este deschisă publicului doar câteva zile pe an.

8. Gradina de Vara din St. Petersburg , Rusia

A fost creata in anul 1704 din ordinul tarului Petru cel Mare care de altfel s-a implicat personal in planul acesteia. In gradina de vara se afla si Palatul de vara al tarului Petru I, construit de marele arhitect italian Domenico Trezzini. O atractie aparte o reprezinta fantana arteziana, cea mai veche fantana din Rusia, cu scene din fabula lui Esop.

9. Gradina Yuyuan, China

Grădina a fost construită în 1559 de Pan Yunduan, pe placul tatălui său Pan En, un înalt demnitar în timpul dinastiei Ming. Grădina a trecut prin numeroase transformări, in momentul actual se întinde pe o suprafaţa de 2 ha împărţită în 6 zone: Marea Stâncă, Culoarul vestirii primăverii, Grădina interioară, Magnificul culoar de jad, Lacul Lotusului si Turnul celor 10.000 de flori.

10. Gradinile de la Versailles, Franta

Cand ajungeti in Paris nu trebuie sa ratati vizitarea uneia dintre cele mai complexe gradini construite vreodata. Situate in partea de vest a palatului Versailles , grădinile ocupă o suprafaţă de 800 ha, fiind construite dupa planurile lui Andre Le Notre. Totul se contureaza in jurul elementului central si anume Marele Canal care este in forma de cruce. Parcul si gradina au fost transformate continuu intre 1661 si 1700, reusind sa ajunga la forma actuala sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea. In 1979, împreuna cu palatul Versailles , au fost incluse in Patrimoniul Mondial Unesco. Grădinile primesc anual aproximativ 6 milioane de visitatori, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franţa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

2 Responses

  1. Maria says:

    Fotografia NU reprezinta Gradina de Vara cu Palatul de Vara a lui Petru cel Mare, ci renumitul Petrodvort (Petergof), fondat in 1710, cu Palatul Mare construit de renumitul Rastrelli in stulul Baroc in epoca Imparatesei Elizabeta I.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.